Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Célegyenesben az Omszk parki felújítás

2022. november 21.

December közepére elkészül az Omszk park felújított játszótere és az új fitneszpark is. A vállalkozó az előzetes ütemterv szerint halad a munkával, a megszabott határidőn belül minden elkészül. A 150 millió forint értékű beruházás pályázaton elnyert támogatással és a város saját forrásaiból valósul meg.

A megújuló budakalászi játszótér tervezője tavaly decemberben, a Faluházban mutatta be a tervjavaslatokat, majd a lakosságtól kapott visszajelzések figyelembevételével folytatta a munkát. Gyergyay-Tóth Erika előadásából kiderült, egy árnyas, a környezetbe illeszkedő, kicsik és nagyok igényeinek egyaránt megfelelő közösségi tér kialakítása a cél.

A tervezési szakasz márciusra befejeződött, ezt követte az április 4-én megindított közbeszerzési eljárás. A Képviselő-testület június 13-án döntött, a város július 4-én kötötte meg a szerződést a pályázat nyertesével. A szerződés szerint a vállalkozó Magyar kőris Kft.-nek 150 napja volt arra, hogy elkészüljön a munkálatokkal. A kivitelező cég a nyár közepén vette át a munkaterületet és nemrég jelezte, hogy határidőn belül el is készül a munkálatokkal.  

A bontás, fakivágás és a földmunka után a burkolatépítés következett, majd az új játszótéri eszközöket telepítették. A burkolatválasztásnál korszerűségre, minőségre és természetközeliségre törekedtek. A műgyanta kötésű kavics–, valamint bézs árnyalatú, de mégis vidám színekben pompázó öntött gumiburkolat készült. A gyerekek és a játszótér biztonsága kiemelten fontos volt. Mindez a természetes jelleget megtartva, cserjefoltokba épített kerítés, cserjék, szolár lámpák, valamint térfigyelő kamerák segítségével valósul meg.

A meglévő fitnesz- és játszótéri eszközök javítását és felújítását követően kikerültek az új utcabútorok és áthelyezték az ivókutat is.

Aki az Omszk tó mellett sétál, láthatja, hogy célegyenesbe értek munkálatok, a vállalkozó az eredeti elképzelések szerint december közepére befejezi a munkát. A következő napokban befejezik a növénytelepítést, és üzembe helyezik a térfigyelő kamerarendszert is.

A fejlesztéseknek köszönhetően a mintegy 3000 négyzetméteres területen nem csak a gyermekek érezhetik jól magukat, hanem a kikapcsolódásra, mozgásra vágyó felnőttek is. A helyszín négy nagy egységre oszlik, melyek elkülönülnek egymástól, mégis szervesen összekapcsolódnak. A „nagyok birodalma”, a „kicsik birodalma”, valamint a fitnesz park között, központi helyen, mint egy főtér, található a pihenő terület, amely egy napozó és egy piknikező részből áll.

A legkisebb, 5 éves korig tartó korosztály egy négytornyú, homokozó és különböző mászó elemekkel tarkított játszóvárat, két már meglévő, de áthelyezett kétüléses hintát, két rugós játékot, egy burkolatba süllyesztett trambulint, valamint egy különböző mászóelemekkel, két csúszdával és alagúttal gazdagított játszódombot vehet majd birtokba.

A nagyobb, 5-14 éves korú gyermekek egy mászásra, versenyzésre, ugrálásra, csúszdázásra, ücsörgésre alkalmas hatalmas, 4 tornyú kötélhálót kapnak, amellyel egyszerre 178 gyermek is játszhat.

A felnőttek kikapcsolódását a 10 felújított és szabványosított fitnesz-eszköz szolgálja, valamint a közösségi tervezés során javasolt pingpongasztal is ide került.

A megfelelő megközelíthetőségről, kényelemről és közösségi hangulatról több helyen elhelyezett kerékpártámaszok, különböző utcabútorok, napelemes világítótestek, hulladékgyűjtők és tájékoztatótáblák gondoskodnak. Ivókúttal, valamint 13 újonnan ültetett lombhullató fával, 670 darab cserjével és 233 darab évelő növénnyel is gazdagodik a terület. A 150 millió forint + áfa értékű beruházás pályázaton elnyert belügyminisztériumi támogatással és önkormányzati saját forrásból valósul meg.

A beruházáshoz kapcsolódó látványvideó megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://www.youtube.com/watch?v=wSE_rFl-Kgo&t=25s