18 °C

Budakalász

2019. május 19. vasárnap , Ivó, Milán napja

Hírek

 

Célegyenesben az új Patakpart Általános Iskola építése

2019. március 08.

A város Képviselő-testülete ma rendkívüli ülésen tárgyalta az új, 16 tantermes iskola építésével kapcsolatban indított közbeszerzési eljárás eredményét.

A témára vonatkozó előterjesztésében Rogán László polgármester részletesen kitért a beruházást érintő fontos szempontokra, körülményekre:

Az elmúlt években egyre túlterheltebbé váltak a város általános iskolái. Az Önkormányzat ezért 2016. évben megállapodott a Magyar Állammal, hogy finanszírozza egy új intézmény, valamint a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megvalósítását. A tervezés és az engedélyeztetés befejezése után kiderült, hogy az eltelt idő alatt az építőanyagok árainak emelkedése miatt az eredeti összeg nem lesz elegendő, így pluszforrás bevonását kellett kezdeményezni, mely 2018 év végén vezetett eredményre. Ekkor az Önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Az ajánlattételi határidő leteltéig három ajánlat érkezett. Az ajánlatok elbírálásának legfőbb szempontját az ár-érték arány képezte. Végül a legkedvezőbb ajánlatot adó Swietelsky Építő Zrt. ajánlatát bírálták el.

A társaság 1936-ban az osztrák Hellmuth Swietelsky alapításával jött létre. Ma Európa meghatározó, az építőipar teljes spektrumában tevékenykedő vállalatcsoport. Referenciái közt szerepel többek közt a budapesti 4-es metró tíz állomása, a szentendrei első magyarországi mobilgát, a nyolcadik-kerületi Passzázs Ház megépítése, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia műemlék-helyreállítása.

A Képviselő-testület egyhangú egyetértésben megállapította, hogy a kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a Swietelsky Építő Zrt., az ajánlati ár 2.755.880.811 Ft + Áfa, a vállalt jótállás 60 hónap. A Képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert a vállalkozási szerződés aláírására. A szerződés mellékleteiben a jogi garanciális elemeket is tartalmazza és rögzíti, hogy a kivitelezés csak a megfelelő műszaki átadást követően lehetséges. A tíznapos szerződéskötési moratórium után, öt nap áll rendelkezésre a munkaterület átadására, hogy a munka megkezdődhessen. Az Önkormányzat a kivitelezés készületi stádiumait műszaki ellenőr bevonásával követi majd nyomon és ad tájékoztatást. Első lépés a törvényben szabályozott kötelező régészeti feltárás lesz.  Az új intézmény felvételi körzethatárainak kialakításakor és környezetének közlekedési szempontból való fejlesztése során kiemelten veszik figyelembe, hogy a gyerekek a lehető legkönnyebben és biztonságban közelíthessék meg az iskolát.

Akadálymentes megvalósítás esetén, 14 hónap kivitelezési idő elteltével átadhatja a város a gyerekek, a pedagógusok és a szülők számára az új, modern, többfunkciós, természeti környezetben felépülő oktatási intézményt.

 

Korábbi írás: itt