11 °C

Budakalász

2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella napja

Hírek

 

Csalókra figyelmeztet a rendőrség a koronavírus kapcsán

2020. március 23.

A koronavírus terjedéséről szóló hírek mellett megjelentek és egyre szaporodnak a témával kapcsolatban elkövetett csalások, csalási kísérletek – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Budakalászon alapvetően tilos a házalás! Legyen körültekintő, ha lakásánál, házánál megjelennek védőruhát/maszkot viselő személyek és felajánlják az ingatlan fertőtlenítését, orvosi vizsgálatot vagy koronavírus mintavételét öntől!

 

 

 

Koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon, sem személyesen nem kapható!

 

 

 

 

A fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek!

Online vásárlás esetén bizonyosodjon meg a weboldal hitelességéről, valamint a reklamációs lehetőségről! Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett!

Fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatokat kérnek! A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel.

 

 

 

Egészségügyi terméket csak hiteles forrásból szerezzen be, és ne dőljön be koronavírus ellen hirdetett csodaszereknek!

Amennyiben hatósági személyként mutatkozik be az önhöz becsöngető, kérje az azonosítást (a rendőrigazolványon azonosító szám is szerepel, nem csak a POLICE felirat), kérdezze meg, honnan érkezett. Otthonába ne engedje be, telefonáljon az adott hatósághoz, a valóságtartalom ellenőrzése céljából!

Ha egyedül él, és nincs olyan családtagja, rokona, aki segíteni tudná a bevásárlásban, gyógyszerei beszerzésében, kérje megbízható szomszéd segítségét, vagy az Önkormányzattól kérjen segítséget, és csak azt a személyt engedje be, akit a segítségnyújtásra kijelöltek az önkormányzatnál és megneveztek!
Segítségkéréshez hívható telefonszámaink minden hétköznap 8 – 16 óráig: 06 30/382 9810 és 06 26/340 468, e-mail címünk: segitseg@budakalasz.hu

Ne higgyen a különböző adománygyűjtő felhívásoknak! Ne utaljon pénzt azonnali segítségnyújtás címén különböző megadott számlaszámokra, személyesen se adjon támogatást, amíg meg nem győződik arról, hogy valóban legálisan működő szervezet, aktuálisan szervezett kampánytevékenységéről van szó!

Amennyiben úgy gondolja, csalás áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget, pénzügyi tranzakció esetén a számlavezető bankját is a későbbi, esetleges kártalanítás érdekében!

A nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámok: 107 vagy a 112

Ahogy mindig, úgy most is fordítson fokozott figyelmet az idős hozzátartozóira, ismerőseire, és tájékoztassa őket a fentiekről!

 

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:

Tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.

Forrás: police.hu