Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Csendes főhajtás az 1956-os hősök előtt

2018. október 24.

A budakalásziakat idén is egybefűzte az emlékezés október 23-án. A Kós Károly Művelődési Ház nagytermében ez alkalommal Ivancsics Ilona es színtársai debütáltak az ünnep rangjához méltó műsorukkal.

Az alkalomhoz illő versek emelkedettsége Ivancsics Ilona tolmácsolásában, Márton Fruzsina tiszta hangja, Kurkó József gitár akkordjai betöltötték a termet. A háttérben korabeli szívszorító képsorok elevenítették fel a tragikus eseményeket. A felvételekről átsugárzott a fiatalok, nők és gyerekek mindent átható hite és önfeláldozása, mellyel kiálltak a független Magyarországért. A forradalomban meghalt áldozatok fele még 30 éves sem volt. Az október 23-ai és az azt követő események során országosan mintegy 2700 ember halt meg. Téglási András 22 évesen halt hősi halált Budakalászon, az ő emlékét idézve utcát neveztek el róla a városban.

Az ünnepségen részt vettek Budakalász polgárai, valamint különböző pártok, szervezetek képviselői is. Végül csendes fáklyás menet indult gyalog, illetve teherautón az 1956-os emlékmű elé az Omszk -parkba.  Itt közösen helyezték el a koszorúkat és az emlékezés mécseseit. Tisztelet a Hősöknek!

A nemzeti ünnepek fényét ezentúl is a most itt látott profi színtársulat emeli Budakalászon, hiszen a Művelődési Ház nemrég erre vonatkozó kulturális megállapodást kötött a művészekkel.

Teljes galéria: itt