Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Darázsmentesítés: mikor és hogyan végezzük?

2021. május 12.

A darazsak hasznos állatok, bár népszerűségük messze elmarad a méhecskéktől. Persze, tudnak tényleg veszélyesek is lenni – ilyenkor azonban szakértők bevonására van szükség. Melyek ezek a helyzetek és mit tehetünk?

Először is: ne ijedjünk meg, ne kezdjünk el hadonászni, csapkodni. A darázs „egészségügyi kártevőnek” minősül: sokszor sok helyen irtják is rendesen. Az emberek inkább félnek tőle, a közkedveltsége jócskán elmarad a cuki, szorgos kis méhecske mögött, miközben ő is elengedhetetlenül fontos munkát végez a természetben (a virágok és a gabonák beporzásától a rovarpopulációk szabályozásáig) valamint nagymértékű pusztulás sújtja őt is. Ennek ellenére kissé méltánytalan a társadalmi megítélése, ezen jó lenne változtatni. Természetesen senki nem időzik szívesen egy darázsfészek közelében, de nyugodtan hagyhatunk életteret nekik, hagyjuk őket békén, hiszen ők is békén hagynak minket. Ha viszont olyan helyzetbe kerülünk, hogy szükséges a darázsmentesítés, mert például középületekbe, lakóházakba, óvodákba, iskolákba fészkelnek vagy, ha agresszívek. Ilyenkor nem árt tudni, mit lehet tenni és kihez lehet fordulni darázsmentesítésért.

A katasztrófavédelem hatásköre

A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé.

A katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepednek meg az állatok.

Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel, darazsakkal összefüggő beavatkozást.

Ha szükséges, a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot lehet értesíteni:
Telefon: +36 1 469-4105
E-mail

Az önkormányzat hatásköre

Darazsak nagyobb számú közterületi megjelenése esetén és önkormányzati tulajdon esetében az Önkormányzat, mint tulajdonos köteles a szükséges intézkedést megtenni, darázsirtással foglalkozó céget megkeresni, és a szükséges irtási feladatokat elvégeztetni.

Önkormányzati illetékességnél a Városrendészetet lehet értesíteni:

+36 70 314 6104 (hívható minden nap 6 és 22:00 óra között). E-mail

Darázsmentesítő szolgáltatók, szakemberek

Magántulajdonú ingatlanok esetében a darázsmentesítés az ingatlantulajdonos kötelezettsége. A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy magánszemélyek szakember bevonása nélkül semmiképpen ne próbálják megoldani ingatlanjaikban a darázsmentesítést. Az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszer nagy veszélyforrás! (Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy a rovarok csípése fájdalmat, érzékenység esetén komolyabb szövődményeket, anafilaxiás tüneteket is okozhat!)

Sport u-i lakóépület nem önkormányzati tulajdon. Kép forrása: Közösen Veled – CivilKalász facebook oldala

Budakalászon és környékén található darázsmentesítő szolgáltatók, szakemberek:

SOS ROVARIRTÁS Budakalászon: +36 30 405 0073

Darázsirtás Budakalászon: +36 30 247 9075

Kártevőirtás Budakalászon: +36 20 351 2775

Kártevőmentesítés Pest megyében: +36 20 945 9090

 

Képek forrása: unsplash.com