Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2020. október 29. csütörtök | Nárcisz napja

Hírek

 

Demenciaszűrés és kölcsönözhető „demencia hátizsákok” Budakalászon

2020. október 14.

Frissítés: A november 14-i demenciaszűrésre az összes időpont betelt.

Demenciaszűrésre várjuk a 60 év feletti budakalásziakat 2020. november 14. szombaton 9.00 órától 13:00 óráig az Egészségházba, illetve már elérhetőek a Szent Ferenc Karitász Csoport által összeállított, kölcsönözhető „demencia hátizsákok” is.

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 200 000 ember lehet közvetlenül érintett.

 

Ez a betegségcsoport súlyos terheket ró a betegre és környezetére, így a közvetetten érintettek száma ennek többszöröse. Becslések szerint évtizedünk közepére 150 millió demens beteg él majd a Földön.

 

Tudta?

  • A világon 44 millióan szenvednek Alzheimer-kórban.
  • Az ápolásban résztvevő hozzátartozók mintegy 40 százaléka magas, vagy nagyon magas érzelmi válságról, stresszről számol be.
  • A dohányzás 45 százalékkal növeli a demencia kockázatát.
  • A nők aránya 65 százalék a 65 évnél idősebb, diagnosztizált betegek körében.
  • 65 év feletti demens betegeknél az átlagos várható túlélés 8 év, 90 éves kor felett 3 év.
  • A kórra jellemző tünetek megjelenését akár 10-30 évvel előzhetik meg az agyat érintő elváltozások.
  • Magyarországon mintegy 200 000 demenciában szenvedő beteg él.

 

Demenciaszűrés Budakalászon 2020. november 14. szombaton 9.00 órától 13:00 óráig

A demencia leggyakrabban az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt bekövetkezett szellemi képességek hanyatlása. A demencia időben történő felismerése nemcsak lehetőséget enged a kezelés időbeni elkezdésére, hanem általa számos súlyos probléma megelőzhetővé válhat.

A szűréshez szükséges teszt elvégzésére 60 év feletti budakalászi lakosok jelentkezését várjuk. A vizsgálatot dr. Göbl Richárd polgármester, neurológus szakorvos végzi.

Jelentkezni lehet hétfői napokon 18.00 és 20.00 óra között
Garami Lászlóné Margónál a 06 70/450-3420-as telefonszámon.

 

 

“Demencia hátizsákokkal” segít a Karitász

A Szent Ferenc Karitász Csoport, felismerve a demenciával küzdők s családjaik helyzetének nehézségeit és a segítségnyújtás fontosságát, az idei évben az egyik kiemelt lakossági érzékenyítési-tájékoztatási témájának a demenciát választotta, melynek keretén belül 10 darab kölcsönözhető “demencia hátizsákot”, vagyis segítő információs csomagot hoztak létre a budakalászi demenciával élőket gondozó hozzátartozók támogatására. A Karitász szerint Budakalászon ez komoly segítséget nyújthat a demenciával élőket otthon ápolók számára, és mindazoknak, akinek van a családjában demens beteg, vagy saját maga szeretne tájékozódni az idősebb korosztályba lépve.

A részletekről ők maguk számolnak be:

Kedves Budakalásziak!

Budakalászon az országos viszonylathoz képest is sok idős ember él és ez az arány a következő években az átlagéletkor növekedésével még tovább fog nőni, így sajnos várhatóan egyre több demenciával élővel kell a településünkön is számolni. Szeretnénk, ha maguk az idősek, hozzátartozóik, és a település is felkészülten tudna szembenézni ezzel, ezért az idei évben az egyik kiemelt lakossági érzékenyítési-tájékoztatási témánknak a demenciát választottuk. Nagyon fontos tudnunk, hogy közvetve vagy közvetlenül szinte valamennyiünk felmenőit, családját érinthető jelenségről van szó, aminek a kezelését minden résztvevő számára azzal könnyítjük meg a legjobban, ha sok és pontos ismeretünk van ezzel kapcsolatban és tudatosan éljük meg ezt a minden családnak komoly nehézséget jelentő helyzetet. Május végére több helyi intézménnyel, szervezettel összefogva egy nagyon sokrétű demencia napot álmodtunk meg a Faluházba. A programot részleteiben is kidolgoztuk és mindent leszerveztük, de a járvány miatt sajnos le kellett mondanunk.

Sokat gondolkodtunk, hogy mit is tehetnénk, amíg újra lehetőségünk lesz egy ilyen rendezvény biztonságos megtartásra, majd úgy döntöttünk, hogy létrehozunk 10 darab kölcsönözhető demencia hátizsákot a budakalászi demenciával élőket gondozó hozzátartozók támogatására. A hátizsákban otthon ápolást segítő gyakorlati kézikönyveket, a demenciáról szóló részletes tájékoztatókat, szakirodalmi- és filmajánlókat, illetve segítő jó gyakorlatokról szóló ismertetőket gyűjtöttünk össze.

A kihelyezett hátizsákjaink budakalásziak részére mostantól már kölcsönözhetőek mindkét Katolikus Plébániánkon, a Faluház könyvtárában, a Családsegítőben és az Egészségklubnál egyaránt. A kölcsönzési lehetőségekkel kapcsolatban keressenek minket bátran Karitász Csoportunk elérhetőségein!

Szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni a hátizsákban található saját összeállítású Demencia Iránytű c. kiadványunkat, így kérés esetén szívesen elküldjük bárkinek e-mailen PDF formátumban.

Szeretettel,

Szent Ferenc Karitász Csoport

 

szentferenckaritasz@gmail.com

tel: 20-358-2679