Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. november 29. kedd | Taksony napja

Hírek

 

Díjat kapott a budakalászi nyári szövőtábor

2022. augusztus 25.

Elismerésben részesült a budakalászi nyári szövőtábor. A Magyar Kézművességért Alapítvány Magyar kézművesség – 2022, valamint magyar szentek – kézműves szemmel című nyári országos pályázatának szakmai zsűrije díjazásra javasolta a már hagyományos nyári program során elkészített Kolostor a nyulak szigetén című alkotást, illetve a fiatalokat és oktatójukat is. Az alapítvány díjait csütörtökön délután Budapesten, a Vajdahunyadvár Galériában adták át.

Hunyady Lászlóné vezetésével idén júliusban immár ötödik éve rendezték meg a hagyományőrzés jegyében a számtalan kreatív kihívást kínáló szövőtábort a Faluházban. Az ötnapos program során minden szülő szép környezetben és jó kezekben tudhatta csemetéjét a művelődési ház hátsó kertjében. A szakma elismert oktatója a felhasznált alapanyagokat a magyarszéki karmelita nővérektől szerezte be, akik racka juhaik gyapját saját kezűleg mossák és fonatják meg. A táborban mindenkinek lehetősége volt saját alkotását egyénre szabott nehézségi fokozattal megtervezni és kivitelezni. Az oktató alkalmazkodott az igényekhez, így aki járt már itt, annak is tudott újat mutatni. Az évek során a visszatérő táborozók közül többen is elindultak egy úton a már megszerzett tudásukkal. Év közben is szövögettek, és már nagyon várták, hogy az újabb együtt töltött hét alatt tovább fejleszthessék szövési technikájukat.

Hunyady Lászlóné, Ildikó szőnyegszövő szakoktatóként dolgozik, így az év többi napján is fiatalokkal sző. Munkája közben nap mint nap megéli a szövés és az alkotás jótékony, fejlesztő hatását.

“Nagyon szép hetet töltöttünk együtt a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban szervezett szövőtáborunkban. Lelkes, szorgos kezű kislány csapatunkat két, takács vénával megáldott fiatalember gazdagította. Szép időnk volt, jó hangulatban folyt a munka és csodaszép alkotások születtek a kezeink közt. Végül mindenki saját készítésű tarisznyával tért haza. Játékokat is készítettünk: különböző bábokat és labdákat, amiket ki is próbáltunk a hét folyamán. Az alkotás örömével megajándékozott aktív pihenésnek lehettünk részesei egy jó csapatban. Ennek jeleként készült barátság karkötőnk is. Zárásként az egyik kislány kijelentette, ő nem szereti az utolsó napokat, mert eddig olyan jó volt úgy elválni egymástól, hogy tudtuk, másnap újra találkozunk. Így azt mondom: jövőre újra várlak benneteket!“- mondta be a táborral kapcsolatos tapasztalatokról az oktató.

Az idei budakalászi nyári szövőtábor egyik érdekessége volt a Kolostor a nyulak szigetén című alkotás, melyet Hunyady Lászlóné elindított a Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatán. Az országos pályázat ünnepélyes eredményhirdetését és a díjak átadását csütörtökön délután tartották a Vajdahunyadvár Galériában. A budakalásziak alkotása oklevél-díjazásban részesült. A művet Hansági Angéla, Hansági Rozina, Hansági Bertalan, Landherr Kinga, Hajósi Ingrid, Hajósi Helga, Molnár Andor, Molnár Linda, Nagy Teodóra és Jánossy Luca készítette.

Gratulálunk a munkájukhoz és az elismeréshez!

Hunyady Lászlóné és a budakalászi tábor három résztvevője

Hunyady Lászlóné

 

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár képei az idei nyári szövőtáborról: