Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Dr. Lang György professzor és a Benkó Attila vezette Faluház alkotóközössége az idei városi díjazottak

2021. október 25.

2021 díjazottjai: Dr. Lang György professzor és a Benkó Attila vezette Faluház alkotóközössége

2021-ben Budakalász Díszpolgárának választották Dr. Lang Györgyöt, a Szent István Cserkészcsapat és a Magisztrátus egykori tagját, a Vidra Sportegyesület korábbi elnökét és a magyar tüdőátültetési program megteremtőjét; a Budakalászért Emlékérmet pedig a Benkó Attila vezette Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár alkotóközösségének ítélte idén a képviselő-testület.

Budakalász város önkormányzata minden évben – a beérkezett lakossági javaslatok figyelembe vételével – díszpolgári címet adományoz, illetve dönt a Budakalászért Emlékérem odaítéléséről. Immár hagyomány, hogy a legmagasabb városi elismeréseket az 1956-os magyar szabadságharc emléknapján adják át a díjazottaknak.

Dr. Lang György és dr. Göbl Richárd

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65-ik évfordulójára rendezett budakalászi ünnepségen dr. Göbl Richárd köszöntője után Kovács Attila mondott ünnepi beszédet, majd Iványi Gáspár és Szalkay Dávid – a Sütő Lajos által válogatott és szerkesztett fotómontázshoz, illetve az Uttó Vanda által megálmodott színpadképhez illő – előadását hallgatta meg az ünneplő közönség.

Kovács Attila mondott ünnepi beszédet

Ezt követően került sor az idei városi díjak átadására.

2021-ben Budakalász Város Önkormányzata Dr. Lang Györgyöt, a Vidra Sportegyesület korábbi elnökét, a Szent István Cserkészcsapat és a Magisztrátus egykori tagját, a magyar tüdőátültetési program megteremtőjét választotta Budakalász Díszpolgárának. A Budakalászért Emlékérmet a Benkó Attila vezette Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár alkotóközösségének ítélte idén a képviselő-testület.

A Budakalász Díszpolgárának választott Lang György professzor nemrég így nyilatkozott:

„Életem úgy alakult, hogy sok év után most kevesebbet vagyok Budakalászon, de ide mindig haza jövök. Számomra Budakalász ma is egyedülálló hely a világban. Három meghatározó tényezőt szeretnék kiemelni: a páratlan szépségű természeti környezetet, amit a jövő nemzedékeknek meg kell őriznünk. A virágzó közösségi életet, ami értékeinket és identitásunkat hordozza, ezért kiemelt támogatást és védelmet érdemelnek. És nem utolsó sorban az itt lakók szellemi-intellektuális gazdagságát, akiknek minden lehetőséget meg kell adni ahhoz, hogy a város jövőjéért érdemben tevékenykedhessenek.”

Dr. Lang György mellkassebész tavaly azzal került be a nemzetközi híradásokba, hogy munkatársaival Ő végezte Bécsben a világ első tüdőátültetését aktív koronavírus-fertőzött betegen. A professzort három éve a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar tüdőátültetési program megteremtéséért, majd mégis távozni kényszerült a klinika éléről. Dr. Lang György, illetve a különleges műtét történetéről a VálaszOnline részletesen beszámolt.

A Budakalászért Emlékérem ez évi díjazottját, illetve díjazottjait városunkban mindenki ismeri és szereti, így szintén vita nélkül szavazták meg a képviselők Benkó Attilát, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár – vagy ahogyan szeretettel mi hívjuk, a Faluház – vezetőjét és az intézmény alkotóközösségének valamennyi tagját.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester és Benkó Attila intézményvezető

A Faluházház a budakalászi közösségi élet szíve, motorja. Gyermekek, felnőttek és idősek egyaránt szívesen járnak ide művelődni, szórakozni, sportolni, de a budakalászi nemzetiségek és civil szervezetek is itt tartják programjaik jelentős részét. A kultúra minden ága jelen van a házban, és ők szervezik a városi rendezvényeket is. A munkatársak rengetek karitatív közösségi munkát is vállalnak, a járványhelyzet alatt diszpécserszolgálatot láttak el és nyári gyerektáborokat is szerveztek.

A számos program közül néhányat említve: a Városnapi rendezvények, a Lélekbúvár, az Örömzene, a Hangfoglaló, a RockHáz, a Budakalászi Irodalmi Beszélgetések vagy a Kós Pódium sorozat és a képzőművészeti kiállítások, valamint újabban a Mentáskert őstermelői piac kiegészítő programjai is itt születnek. A városi sporteseményeket, a Tófutást, a Tour de Kalászt szintén Ők szervezik.
Benkó Attilát nemrég a Nemzeti Művelődési Intézet felkérte, hogy vállaljon szerepet a szakmafejlesztési programjukban, és adja át a budakalászi legjobb gyakorlatokat az ország más intézményeinek is. A közművelődési szakma csúcsáról érkezett elismerés nem csak az intézményvezető, de az itt dolgozó valamennyi kolléga, a rendezvényszervezők, könyvárosok, a technikai munkatársak és az adminisztrációban dolgozók munkájának elismerése is.

A hivatalos városi díjak átadását követően dr. Göbl Richárd kezdeményezésére idén egy újabb elismerésre is sor került, mely jól illik az 1956 forradalom szellemiségéhez.

-A szabadságharcnak számtalan névtelen hőse volt. Ők voltak azok, akik, élelmet, meleg teát, kenyeret vittek a szabadságharcosoknak. Őket a szabadságvágy mellett elsősorban az emberbaráti szeretet motiválta. Budakalászon ma is vannak ilyen emberek. Ők azok, akik az elesettek mellé állnak, naponta élelmet visznek nekik és minden ügyes-bajos dologban készek segíteni. Magánemberként kezdeményeztem, hogy egyet ezek közül a nagyszerű emberek közül ma emeljünk ki. A „Névtelen Jótevők Emléke” díjat Dévai Ferencnek, mindenki Feri bácsijának szeretném átadni – fogalmazott a polgármester.

A Dévai Ferencnek járó díjat, lánya Dévai Tünde vette át

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65-ik évfordulójára rendezett szép ünnepség esti fáklyás felvonulással és az Omszk parkban álló kopjafa megkoszorúzásával ért véget.

Fotógaléria az ünnepségről

 

 

Fotók: Szabó Zoltán