Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Dunaparti programajánló

2017. május 27.

Városunk szerencsés földrajzi és történelmi adottságokkal rendelkezik. Van hegyünk és sík területünk, tavunk, patakunk, Luppai rŽvszigetünk és folyópartunk. Mindezen előnyök miatt az őskortól kezdve szívesen választották a letelepülő népek lakhelyül városunk területét. Ezt bizonyítja az a rengeteg régészeti lelet, amely településünkön került elő. Gondoljunk csak a hatezer éves „Budakalászi kocsira” amelyet Európa legrégebbi kocsiábrázolásaként tartanak számon vagy a közelmúltban feltárt középkori templomunkra.

Sokan nem is ismerik Budakalász szépségeit, értékeit, területeit, pedig számos különleges hellyel rendelkezik a város, ahová kirándulásokat is tehetünk. Ezek bemutatására vállalkoztunk, hogy szűk lakókörnyezetünkből ‡rtŽr, Dunapartkimozdulva megmutassuk a város szép pontjait. Ezúttal a Dunapartot szeretnénk figyelmükbe ajánlani.

Kiránduljunk helyben, ismerjük meg  lakóhelyünk szépségeit!

Ezen a hétvégén sem kell tehát más városba mennünk kikapcsolódásért, hiszen itt van a város egyik különleges miliőjű helye a Dunapart és a Luppa-sziget. A Dunaparton került elő 1953-ban  egy kavicsbányában feltárt badeni temető sírjából az imént már említett Budakalászi Kocsi is. A kisméretű kerámiaedény egyedülálló régészeti lelet.DSC_0135

A gyönyörű időben tehát érdemes felkeresni a környéket. A partra biciklivel is eljuthatunk és a partszakaszt követve biciklizhetünk a kerékpárúton, ahol két kiépített pihenőnél is megállhatunk körülnézni, piknikezni, kacsákat etetni, horgászni, esetleg evezni.

A Dunán úszó illetve a szigeten lévő több vendéglátó egység közül is választhatunk, ha egy pohár hűsítő italra vagy harapnivalóra vágyunk. A révtől hajóútra is indulhatunk. A nyolcszáz méter hosszú Luppa-szigetet fél órás hajóúton kerülhetjük meg, melynek során megismerhetjük annak történetét. A révátkelőnél pihenőpadokra telepedhetünk, a gyerekek hintázhatnak. Érdemes a helyi révvel átkelni a nagymúltú Luppa-szigetre is, melynek nyolcvan éves védett ősfás platánsora és a harmincas években épült bauhaus stílusú házai mindmáig egyedülálló hangulatot árasztanak.


További információ, menetrendek:
http://www.lupasziget.hu/DSC_0147
Rév-sétahajó telefonszáma: 06 20 988 1306
Egy remek élménybeszámoló a szigetről:
http://www.nlcafe.hu/fo…/20140620/lupa-sziget-budapest-duna/

https://www.budakalasz.hu/fenykepek/dunapart/?preview_id=16952&preview_nonce=0f7af3e81d&_thumbnail_id=16944&preview=true