Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Ébrednek a kétéltűek, vezessünk óvatosan!

2024. február 27.

Idén csapadékos volt a tél, várhatóan kevesebb szó esik majd a vizes élőhelyek válságáról. A felmelegedés okozta természeti változásokkal szemben különösen nagy a kétéltűek kitettsége. Ráadásul a természetvédelem szó hallatán elsősorban a színes madarakra vagy a szőrös emlősállatokra és a látványos erdős élőhelyekre gondolunk. A közelgő tavasszal, a hőmérséklet tartós emelkedésével párhuzamosan elkezdenek ébredni a békák, varangyok, unkák is, sőt, Budakalászon 2016-ban észleltek már dunai tarajosgőtét is, de a sokkal gyakoribb pettyes gőte is előfordulhat Kalászon.

A kétéltűek csoportja roppant színes, nem csak a patakok mentén hallható kecsekebéka kórusra érdemes gondolni, hanem piroshasú unkát, zöld varangyot a Madártani Egyesület adatbázisa szerint a Kőbányai út – Szentendrei út vonalától északra többször észleltek. Zöld levelibékával és barna varanggyal a budakalászi Duna-part környékén könnyen találkozhatunk, de ha megfelelő vizes szaporodóhelyre bukkannak, akkor Kalász bármelyik pontján előfordulhatnak. Erdei békára, azaz a leggyakoribb barna béka fajunkra szintén bárhol számíthatunk, nagy és kis tavibékák szintén felbukkanhatnak. A kétéltűek alkonyatkor, amikor hazafelé tartunk az autóval ott lehetnek az aszfalton, a varangyok még csak nem is ugrálnak, hanem másznak.

Hasonlóképp, mint amikor egy verébcsapatot látunk, nem gondolunk arra, hogy hány féle madárfaj lehet a csivitelő madárrajban, egy útszélen vagy úttesten komótosan mászó varangy esetén sem gondolunk abba bele, hogy ha átér az úton és eléri a vizes szaporodóhelyét,  szerencsésen elkerülik az autók kerekei,  akkor lehet, hogy egy értékes és ritka populáció alakul ki a házunk mellett. Vigyázzunk a békákra, egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk a környezetünk biológiai sokféleségéért.

A dunai tarajosgőték az év nagy részében nyílt vizekben fordulnak elő, de márciustól vándorlásba kezdenek, hogy eljussanak a kisebb, vizes szaporodóhelyeikre. Fotó: unsplash.com.

 

Kiemelt kép forrása: hullomagazin.hu