Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 25. csütörtök | Jakab, Kristóf napja

Hírek

 

Eddig tapostuk, mostantól sértetlenül vigyük vissza

2024. július 01.

Június végén lejárt az átmeneti moratórium, mától éltbe lép az italcsomagolások visszaváltási rendszere. A gyártók most már nem hozhatnak forgalomba olyan műanyag, alumínium vagy üveg italcsomagolást, ami nem visszaváltható, illetve nincs regisztrálva a visszaváltó rendszerbe.

Ahogy korábban jeleztük, július elsején fontos változás lesz a hulladékgazdálkodásban, eltűnnek az egyszer használatos italcsomagolások. Ami június 30-ig forgalomba került, azok egy ideig még ott lesznek a polcokon, amíg lejár a szavatosságuk. A visszaváltás lehetőségét logó jelzi a címkéken, tehát az 50 forintos betétdíjat visszakapjuk, ha visszaváltjuk.

A rendszer célja, hogy az üdítők, ásványvizek, a sörök, borok csomagolását minél nagyobb arányban hasznosítsák újra. A boltoknak is jeleznie kell, hogy melyik italcsomagolás visszaváltható és melyik nem.

Az 50 forintos betétdíj egyfajta motiváció, hogy a vásárló szívesebben vigye vissza a kiürült dobozokat, palackokat. Fontos, hogy a megvásárolt italok csomagolásait ezentúl nem szabad összenyomni, összetaposni, mivel az automatának fel kell ismernie azokat. Miután bedobtuk őket a gépbe, háromféle lehetőség közül lehet választani:

  • kinyomtat nekünk a gép egy vouchert, ami az üzletben levásárolható,
  • a visszaváltásért kapott összeget utalással közvetlenül visszaigényelhetjük a bankszámlánkra,
  • vagy akár jótékony célokra is felajánlhatjuk az összegyűlt betétdíjat.

Kézi visszaváltás esetén, amikor az automata helyett a boltnak adjuk vissza a csomagolásokat, akkor csak levásárlásra van lehetőség.