Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Egészségügyi és szociális dolgozóinkat köszöntöttük a Semmelweis nap alkalmából

2023. július 04.

A magyar egészségügy napja 1992 óta minden év július 1-je. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. A Semmelweis nap alkalmából az egészségügyi és a szociális dolgozókat köszöntöttük, a budakalászi ünnepséget hétfőn délután tartották a Faluház udvarán. Itt adták át a „Budakalászi Polgárok Egészségéért” Díjat, amelyet a helyi Egészségház dolgozója, Széll-Éles Adrienn gyermekorvosi asszisztens vehetett át.

Az ünnepség elején dr. Göbl Richárd polgármester köszöntötte településünk orvosait és munkatársaikat, a Védőnői Szolgálat dolgozóit, az Idősek Klubja munkatársait, a Budakalászi Egészségklub tagjait, valamint a Családsegítő Szolgálat és a Szent Ferenc Karitász munkatársait. A polgármester hangsúlyozta: az emberi élet akkor teljes, ha bővelkedik egészségben, a gyógyítók pedig nap mint nap ezért munkálkodnak.

„Az elmúlt évek komoly kihívás elé állítottak minket. A járványok és a fizikai, mentális problémák mellett szembesülni kell az egészségügyi szervezeti átalakulás nehézségeivel is. Az egészségügy reformja kapcsán már eddig is sok keserű pirulát kellett lenyelnünk. Az orvos-társadalom azonban nem hagyja magát, nem lehet alábecsülni az erejét. A gyógyítókat nem alkalmazottaknak, hanem partnernek kell tekinteni” – fogalmazott dr. Göbl Richárd.

Varró Dániel és Molnár György verses-zenés műsora után adták át a „Budakalászi Polgárok Egészségéért” díjat. A Képviselő-testület által 2009-ben alapított díj adományozásával a város vezetésének szándéka az volt, hogy ne csak elismerje, hanem ösztönözze is a településen élő és dolgozó szakembereket, akik munkája nélkülözhetetlen a lakosság egészségmegőrzése, jó közérzete érdekében. A beérkezett javaslatok alapján az elismerést a Képviselő-testület 2023-ban a Budakalászi Egészségházban dolgozó Széll-Éles Adrienn gyermekorvosi asszisztens részére adományozta. A díját dr. Göbl Richárd polgármester adta át.

Az idei díjazott a méltatás szerint évek óta lelkiismeretesen segíti a budakalászi gyermekes családokat. Bármennyire sokan vannak a rendelőben, mindig kész segíteni, mindig elérhető és szakmailag is felkészült. Dr. Tordas Dániel munkáját nagyban segíti, kedvessége minden gyereket felold és nyugtat a nehezebb pillanatokban. A koronavírus-járvány ideje alatt is minden esetben elérhető volt. Készséges, mindig a megoldásra fókuszál.

Az eseményen köszöntötték azokat az egészségügyi-szociális területen dolgozókat is, akik nyugdíjba vonulnak, illetve jubileumi éveket töltöttek el a területen: az Egészségházból Benczédi Rozália (20 év), a Kalászi Idősek Klubjából pedig Pacurari Alexandria (25 év) kapott nagy tapsot.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár alkotó közössége külön köszöntötte Balogh Csaba városi képviselőt, a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottsága elnökét, aki a helyi szociális és egészségügyi területen hosszú évek óta végez elhivatott, lelkiismeretes, segítő szándékú munkát, különös tekintettel az idősekre és a rászorulókra. Ötletgazdája és szervezője a területhez kapcsolódó programoknak, így például az Egészségklub rendezvényeinek, az Idősek Napjának, az Idősek Adventjének, illetve a decemberi csomagosztásnak. Fő szervezője a kedvezményes élelmiszervásárnak. Elindítója, szervezője és házigazdája a 2022-ben indult Alzheimer café eseménysorozatnak, közösségépítő szerepe meghatározó.

Balogh Csaba pohárköszöntője után fogadás zárta a programot.

Dr. Göbl Richárd polgármester ünnepi beszéde.

Nagy sikert aratott Varró Dániel és Molnár György verses-zenés műsora.

Széll-Éles Adrienn gyermekorvosi asszisztens vette át a „Budakalászi Polgárok Egészségéért” díjat.

Pacurari Alexandria huszonöt éve tevékenykedik a szociális területen.

Benczédi Rozália húsz éve dolgozik az egészségügyben.

Balogh Csabát külön köszöntötte a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár alkotó közössége.

Fotók: Szabó Zoltán

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született a Budán, a Tabánban. 1844-ben szerezte meg orvosdoktori diplomáját Bécsben, még ebben az évben szülészmesteri oklevelét is átvette, majd egy évvel később sebészdoktorrá avatták. 1847-ben Bécsben meghalt Jakob Kolletschka, kórbonctan tanára és barátja. Semmelweis megnézte a boncolásának jegyzőkönyvét és rájött, hogy az a betegség, amely barátja halálát okozta és az, amelyet gyermekágyi láz néven ismertek, azonos. Felismerte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós nőket. Világossá vált számára, hogy ez volt az oka annak, hogy a bábák és bábanövendékek által kezelt várandós nők körében sokkal ritkább jelenség volt a gyermekágyi láz, mint az orvosok és orvostanhallgatók által is kezeltek között.

Több vegyszer kipróbálása után a klórmeszet választotta fertőtlenítőszernek. Kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, októbertől pedig kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is.

1855-ben kinevezték a pesti egyetemen az elméleti és gyakorlati szülészet tanárává, de még két évig párhuzamosan a Szent Rókus Kórházban is dolgozott. Munkásságával 0,85 százalékra szorította le a kórházban gyermekágyi láz következtében elhunytak arányát.

A felfedezése óta kialakult súlyos önvád mellett a támadások még jobban próbára tették megviselt idegrendszerét, amely 1865 júliusára elmezavarrá súlyosbodott. Végül július 31-én a döblingi elmegyógyintézetében halt meg.

Nemcsak mint szülészorvos, hanem mint sebész is kiváló tevékenységet folytatott, így hazánkban elsőként végzett petefészek-műtétet és másodiknak császármetszést. Hamvait felesége 1891-ben Budapestre hozatta családjának sírboltjába. 1965-ben új sírba helyezték szülőházának udvarában, mely jelenleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumnak ad helyet. A Semmelweis Egyetem 1969-ben, hosszú folyamat eredményeként vette fel egykori tanárának, Semmelweis Ignácnak a nevét.