Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

Egészségügyi intézmények dolgozóit köszöntötte a város

2018. június 20.

A július elsejei Semmelweis Naphoz kapcsolódóan köszöntötték Budakalászon a város lakóinak egészségéért dolgozókat, így a bölcsőde és az Idősklub munkatársait, az orvosokat, az asszisztenseket, a védőnőket és az Egészségklub tagjait. A rendezvényen a Kézmosás fontosságáról című színdarabot tekintették meg a vendégek. A Scherer Péter rendezésében előadott humoros, de ugyanakkor elgondolkodtató darab az ünnep névadójának Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének is emléket állított.

A rendezvényen Rogán László polgármester köszönetet mondott az egészségügyben tevékenykedők város lakosaiért végzett munkájáért. Az ünnepségen ez évben Dr. Német Márta csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos vehette át a Budakalász Polgárok Egészségéért díjat.

„Dr. Németh Márta több, mint ötven éve aktívan látja el a csecsemőkortól a felnőtté válásig betegeit. Őt mindenki „Márti néninek” hívja, ami jelzi, hogy családtagnak tekintik. Nyitott, mosolygós, szeretetet sugárzó és nagyon szerény egyéniség.

Németh doktornő 1965-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, általános orvosi karon, majd a ceglédi kórház gyermekosztályán dolgozott. A szakvizsga letétele után 10 évig Cegléden gyermekkörzeti orvosi feladatokat látott el, ahonnan Csepelre került, szintén területi munkára. 1976 óta, 42 éve szolgálja Budakalász kis lakóit, emellett sokan visszahozzák a környező településekről egykori betegei gyermekeiket, sőt unokáikat is.

Közismerten jó diagnoszta. Egy anyuka azt mesélte róla, hogy amikor kihívta a gyermekéhez és meglátta a lakásban futkározó kislányt, rögtön azt mondta: ”Látom, lázas a gyereke” – és tényleg az volt.

De nem csak a gyerekekre, hanem az egész családra figyelt, előfordult, hogy szülés utáni családlátogatáskor először észlelt „anyai pszichózist” látván, saját kocsijában vitte a kismamát azonnal szakemberhez.

Kollégáival a kapcsolata példás, nem csak a betegek számíthatnak bármikor rá, hanem felnőtteket ellátó háziorvos kollégái is.

30 éve dolgozik együtt ápolónőjével, akinek elmondása szerint „mintha pótanyám, vagy barátnőm lenne.

Életműve tiszteletet vált ki, példaértékű.”

 

A díjhoz tisztelettel gratulálunk!