Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. október 05. szerda | Aurél napja

Hírek

 

Egy ideig még velünk marad az óraátállítás

2022. március 27.

Az eredeti elképzelések szerint az európai országoknak már dönteniük kellett volna, hogy a nyári vagy a téli időszámítást tartják-e meg, de a tagállamok minisztereiből álló Európai Tanács a tervekkel ellentétben eddig nem tűzte napirendre a kérdést (az Európai Bizottság és az Európai Parlament már áldását adta a változásra).

Még 2017-ben a finnek kezdeményezték az óraátállítás eltörlését. Az Európai Parlament akkor vitára is bocsátotta az ügyet és a felméréseken több mint négymillióan fejezték ki véleményüket és jelentős többségük az évi két óraátállítás eltörlésére szavazott. Az Európai Bizottság akkori elnöke, Jean-Claude Juncker 2019-ben javasolta is az óraátállítás eltörlését, de az uniós közlekedési miniszterek a nemzetközi menetrendek összehangolásának nehézségei miatt akkor még nem támogatták. Egy későbbi szavazással azonban 2021-re kitűzték óraátállítás megszüntetésének időpontját.

A tagállamoknak elvileg 2020 tavaszáig kellett volna eldönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják, és addig tájékoztatniuk is kellett volna egymást a döntésükről, majd tervezetet készíteniük arról, hogy hogyan kívánják megoldani a váltás esetleges negatív hatásait”. Aztán beütött a koronavírus-járvány és az óraátállítás eltörlése is lekerült a napirendről. Pedig – mint egy hazai reprezentatív kutatásból kiderült – mi magyarok is nagyon örülnénk neki, 78 százalékunk ugyanis támogatja a döntést. A Magyar Alvás Szövetség szerint a csillagászati szempontokon is alapuló eredeti, téli időszámítás megtartása lenne a helyes lépés élettani és egészségügyi szempontokból. Akárhogy is, egyelőre úgy tűnik, egy darabig még nem szabadulunk meg az óraátállítástól.

Fotó: life.hu