Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

Egyeztetés a Duna-partról a Nemzeti Park és a Vízügyi Igazgatóság szakembereivel

2021. december 09.

A budakalászi Duna-part többféle védelem alatt áll: része a Nemzeti/Országos Ökológiai Hálózatnak, Natura 2000-es, illetve kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, jó része pedig helyi védettséget is élvez. A területre több hatóság, illetve állami szervezet ad ki engedélyeket, köt megállapodásokat. A közelmúltban történt beavatkozások ráirányították a figyelmet a terület üzleti célú hasznosítása, valamint az önkormányzati-lakossági érdekek és a természeti értékek megőrzése között feszülő egyre élesebb konfliktusokra. A városvezetés a budakalászi Duna-partot egyedi tájértékként kezeli. Megvédi a további káros beavatkozásoktól, ezért a közelmúltban a képviselő-testület – a helyi építési szabályok folyamatban lévő módosításáig – változtatási tilalmat rendelt el a területen.

Dr. Göbl Richárd polgármester ma délelőtt közös egyeztetésre hívta a Duna Ipoly Nemzeti Park és a terület kezelői jogait gyakorló Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembereit  az önkormányzat munkatársaival és a településrendezési eszközök folyamatban lévő felülvizsgálatával megbízott szakértőkkel. Sor került az érintett budakalászi partszakasz szemrevételezésére, valamint a készülő településképi és az új építési és szabályozással kapcsolatos álláspontok egyeztetésére.

A városvezetés elkötelezett a Duna-parti értékek védelme iránt, ezért elvégeztette a teljes budakalászi partszakasz környezetvédelmi vizsgálatát. A természetvédelmi szakértő által leírt kockázatok csökkentése azonban egységes, az egyes szakági szempontokon túllépő komplex megoldást és határozott fellépést igényel. A mai megbeszélés célja az volt, hogy a környezetre vonatkozó adatokat a felek kicseréljék, és a helyszínen győződjenek meg az engedélyes és engedély nélküli beavatkozásokról, illetve az esetleges jogszerűtlenségekre meghatározzák az egységes és hatékony válaszokat.

Szándékaink szerint januárban folytatódnak a hatósági egyeztetések.  Dr. Göbl Richárd az elsőfokú vízügyi hatóság (Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság), a megyei zöldhatóság (Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztály) és az illetékes kormányhivatali hajózási hatóság (Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály) vezetőit is meg fogja keresni hasonló egyeztetési céllal. A hatósági és intézményi egyeztetések eredményei folyamatosan beépülnek az Élhető Budakalász településfejlesztési program szakmai anyagaiba, amelyeket a jövőben a folytatódó részletes lakossági egyeztetések után fog véglegesíteni a képviselő-testület.

„A partszakasz egyes részeinek vegetációja mind struktúrájában, mind természeti állapotában romlik”. A teljes budakalászi partszakasz természetvédelmi szakértői vizsgálata elkészült, az önkormányzat az eredményt nyilvánosságra hozta (www.budakalasz.hu – Budakalász Duna-parton történt természetkárosító tevékenységek vizsgálata I és II; Budakalászi Duna-part szakasz állapotának, veszélyeztető tényezőinek vizsgálata és javaslattétel az állapotjavításra).