Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

Egyre több a tűzeset

2022. július 18.

Vasárnap 1000 négyzetméteren égett az erdő Budapest 2. kerületében, a Szépjuhásznénál, hétfőn a 18. kerületben keletkezett nagy kiterjedésű szabadtéri tűz, amit a hírünk megírásának idején is oltanak. Azonban nagyrészt rajtunk múlik, hogy a szélsőségesen száraz időszakban el tudjuk-e kerülni a nagyobb tűzeseteket, így arra kérünk mindenkit, hogy vegye komolyan a tűzgyújtási tilalmat és minden olyan tevékenységnél, ami veszélyes lehet (dohányzás, kerti grill), legyen nagyon körültekintő.

Az agroinform.hu szerint 2021-ben 139,4 hektár mezőgazdasági művelés alatt álló keletkezett tűz, idén már 595,58 hektár művelés alatti terület égett le, vagyis számottevő a növekedés.

A tűzesetek időjárástól függetlenül hatalmas veszélyt jelentenek, tavaly a KSH szerint tavaly összesen 36 209 anyagi kárral járó tűzesetről számolt be a Katasztrófavédelem. A számok hallatán talán jobban el tudjuk hinni, hogy Budakalászon sem árt az elővigyázatosság, hiszen a város határában a vízpartokat kivéve minden irányban száraz a növényzet. Az időjárásváltozás mindenkitől alkalmazkodást követel meg. Bár városunk környezetében kifejezetten sok a vízfelület, a szárazságot minden kerttulajdonos érzi, sőt, az I. majd II. fokú vízkorlátozás miatt már a háztartásunkban is át kellett gondolnunk a mindennapi szokásainkat.

forrás: met.hu

Az elmúlt 120-ben Budakalász térségében is egyre kevesebb az éves csapadékösszeg. Bár a különböző évek alatt lehullott csapadékmennyiség nagyon különböző lehet, a változás hosszabb időszakot vizsgálva egyértelmű. Száraz időszakokban a tűzesetek kapcsán sokat hallani a szárazságról, a kevesebb csapadékról, de egyre fontosabb, hogy a mindennapi életünkben is átgondoljuk a vízfogyasztásunkat.

forrás: ksh.hu