Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Eldőlt, kié a legszebb kalászi kert!

2019. október 12.

Idén is megmérkőztek egymással a legszebb budakalászi kertek tulajdonosai a „Szép kert, gondozott környezet – 2019” önkormányzati pályázat keretein belül. Az idei évben az első három-három helyezett az emlékplakett mellett ajándékutalványban is részesült. A győztes hat nevező összesen 400.000 Ft értékben vásárolhat új növényeket és teheti így még szebbé ágyásait, kertjét. A versenyre jelentkezők mind szebbnél-szebb növénykompozíciókat és kerti ötleteket mutattak be a zsűrinek, így idén igazán nehéznek bizonyult a döntés. Lássuk a neveket és a helyezéseket!

I. Családi ház kategóriában az első helyezett Holló András és kertje, az értékeléskor készült képek itt tekinthetők meg.

Holló úr húszévnyi kerttervezéssel, rengeteg kinti munkával és kertészmérnöki szakértelmével vívta ki az első helyezettnek járó elismerést. A kertben átgondoltan, esztétikusan helyezték el a növényeket, a terasz kaktuszgyűjteménnyel és cserepes növényekkel büszkélkedik. A gyep fűmagjait még a dédnagyapa ültette, pázsitot már a mostani generáció varázsolt belőle. A kert közepén nyolcvanéves barackfa áll, a tulajdonos a zöldségeket komposzttal feltöltött magaságyásban neveli. Növényei kicsattanó egészségnek örvendenek: a titok Holló úr szerint nem más, mint a komposztálás és a talajtakarás. A büszke győztes első alkalommal nevezett a versenybe.

II. Második helyen Megyesy-Demeter Dorottya végzett Iskola utcai kertjével.

A modern és természetes elemek gyönyörűen keverednek a területen. Kb. 100 négyzetméternyi terület funkcionális: pihenőt, üvegfalú medencét és teraszt helyeztek el a kertben. A terméskő több helyen megjelenik, a szépen felújított védett ház tövében. A tulajdonosok öt éve laknak a házban és gondozzák a kertet. Gyakran alkalmaztak honos futónövényeket, amelyek remekül illeszkednek a ház és a kert hangulatához.

III. A harmadik díj, egyben a legszebb előkert is Farkasné Sági Beatrixé, aki a Jankovics utcában gondozza csodaszép kertjét.

A területen rózsák illatoznak, a csobogóval ellátott kerti tó különösen kellemes látványt nyújt. A szépen átgondolt területen mulcsként, azaz talajtakaróként alkalmazzák a növénynyesedéket. Az ágyásokat és a kerti pihenőt kaviccsal borított sétány köti össze, szépen keretezve ezáltal a kertet.

Társasház kategória: A Tanító utcából három társasház pályázott, a zsűri mindhárom nevezést díjazta emléktáblával, ajándékutalvánnyal és oklevéllel. Az ápolt kertet balkonládákkal díszített erkélyek ölelik körbe, a társasház lakói sajátjukként gondozzák a kertet és az utcafrontot egyaránt.

A zsűriben az Önkormányzat környezetvédelemmel foglalkozó kollégái, valamint szakértőként megbízott kertészmérnök vettek részt. A szakemberek a három-három nyertes pályázó kiválasztása mellett különdíjakat – emléktáblát is megítéltek több nevezőnek:

  • A legszebb haszonkert különdíja Szabó Antal Istváné. A megtermelt gyümölcsökkel, befőttekkel roskadásig pakolták a Diófa utcai ház kamráját.
  • Különlegesség a „Sernior kertész-különdíj”, a cím birtokosa Kugler Ferenc. A tulajdonos házaspár tagjai 92, illetve 88 évesek, 50 éve önállóan gondozott kertjükben többek között 60 tő rózsát és 30 tőke szőlőt gondoznak.
  • A legszebb közterületi tavaszi kiültetés Kurdics Sándor érdeme, akit szomszédja nevezett a Hajnalka utcai kerttel. A kertben rengeteg szőlő, évelő virág és szeder nő.
  • A legszebb tavaszi hagymás kiültetésekért Árvai Lászlóné kapott különdíjat, a kert legrégebbi büszkesége a hátsó kertbe ültetett, kordonra nevelt körtefák.
  • Biogazdaság-különdíjat kapott a Batthyány utcai nevező, Németh Lászlóné, a jól működő növénytársításokért és a természetes növényvédelemért. A kertben rengeteg kreatív megoldással találkozhatunk, például újrahasznosított, növénytartóként használatos kerékpárral. A tulajdonos egy alkalommal, 2008-ban már nyert a pályázaton.
  • A Szentendrei útról nevezett kert lett idén a legszebb „Állatbarát kert”, ahol a kis házi kedvenc tacskó közlekedését külön rámpa segíti. A kertet magát sok tuja, hortenzia és egy megmentett vöröstölgy díszíti.

Az átadáson készült felvételeket képgalériánkban tekinthetők meg: