Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Elhunyt Szabó Ferencné Erzsi néni

2021. január 08.

2021. január 6-án, életének 77. évében elhunyt Szabó Ferencné, Schmidt Erzsébet Arany János-díjas tanítónő, néptáncpedagógus, a Lenvirág Együttes alapítója, Budakalász díszpolgára.

Erzsi néni a Lenvirág Együttest 1972-ben alapította meg az akkori budakalászi általános iskolában, a mai Kalász Suliban. A kezdetben saját örömforrásként szolgáló szakkör hamarosan elindult a hírnév útján is, és mára örökös aranyokleveles táncegyüttessé vált, melynek hagyományőrző, sőt hagyományszeretet ébresztő tevékenysége megkerülhetetlen értéket képvisel nem csak Budakalászon, de általánosságban is. Öregbítve városunk hírnevét a nagyvilágban (szerepeltek Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Görögországban, Lengyelországban, de Ciprusra és Kanadába is eljutottak), az együttes tagjai mára erős közös gyökerekkel rendelkező, összeforrott közösséget alkotnak, őrizve a tánckultúra egy kivételes szegmensét.

Nálam nem elsősorban a tánc és a technikai tudás volt fontos, hanem a népművészetet alázattal, kellő azonosulással közvetíteni úgy, hogy a gyermeki kedvesség, a gyermeki tisztaság, a falusi gyermekek természetes egyszerűsége áradjon a táncból, nem az önmegmutogatás, és nem a kifelé mutogató bravúr

– vallotta Schmidt Erzsébet.

Akik ismerték, olyan embernek látták, aki körül mindig forrt és izzott a levegő. Mindig új és új terveket szőtt. nem állhatta a szürkeséget és a középszert, azt, ami „langyos”. Mindig a legjobbra törekedett, a kiválóra, a nagyszerűre – a világszínvonalra. Nem volt hétköznapi ember. Szeme előtt a néptánc és a folklór hagyományainak felkutatása, megtanulása-megtanítása és népszerűsítése, s ez előbbi mellett nem utolsó sorban a Budakalászon élő német és szerb nemzetiség népdal- népzene- és néptánckincsének ápolása lebegett.

Generációk nőttek fel a keze alatt, olyan pedagógusszemélyiség volt, akit nem kelet elfelejteni. Tanított, nevelt, utat mutatott.

„Felkarolta a gyengébb képességű vagy hátrányos helyzetű gyerekeket, kiemelte a tehetségeseket. Szülőtől, diáktól a maximumot várta el, de nagyon értékelte a teljesítményt. Megbecsült mindenkit az utcaseprőtől a miniszterig, aki a saját területén becsülettel teljesített. Nem csak pedagógus volt, de nagybetűs EMBER is.” – írta róla egy ismerőse, s még aki kevéssé ismerte, az is tudja, mindig mindenkihez volt jó szava, mosolya a gyermekek számára.

Emlékére 2021. január 8-án, pénteken délelőtt 11 órakor gyászmise lesz a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban (2011 Budakalász, Ady E.út 1.), ahol búcsút vehet tőle, aki ismerte és szerette.

Szabó Ferencné Schmidt Erzsébetet Budakalász Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Isten nyugosztalja!