Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Elindult a budakalászi Alzheimer café

2022. szeptember 15.

Hatalmas érdeklődés, teltház, kiemelkedő szakemberek előadása – röviden így lehetne jellemezni a szeptember 14-én, szerdán délután elindult Alzheimer cafét, ami a későbbiekben kéthavonta kerül megrendezésre.

A Faluház dísztermébe a 17 órára meghirdetett kezdés előtt húsz perccel már szállingóztak az emberek. Amíg számoltam, a nemek aránya 18/3 volt (a hölgyek javára), de a ahogy közeledett a 17 óra, elkezdtünk székeket behordani a folyosóról, így a dugig telt teremben csak az előadó maradt állva. Magyarországon az ápolási munka alacsony presztízsű, általában otthon végzett láthatatlan munka, többségében nők látják el, akik a gondozottal együtt lassan elszeparálódnak a társadalomtól, nem ritkán elveszítik az állásukat és a beteg hozzátartozójukkal találják magukat összezárva.

Balogh Csaba városi képviselő, az Alzheimer café szervezője nyitotta meg az eseményt, köszöntötte a rendezvény védnökét, dr. Göbl Richárd orvos-polgármestert, Juhász Ágnes demencia specialistát, dr. Nagy Zsuzsannát, a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SzEI) pszichiáter szakorvosát és a kalászi Idősek Klubja dolgozóit, illetve Tóth Andreát, aki a Richter Gedeon Nyrt. képviseletében érkezett.

A demencián, ezen az óriási és egyre több embert érintő terhen kívánt enyhíteni Budakalász vezetése, mint ahogyan azt az orvos-polgármester, dr. Göbl Richárd megfogalmazta: a 2011 Egyesület a választási ígéretében megfogalmazottak szerint nem csak a város vagyonát kívánja megvédeni, hanem az Alzheimer caféval például a budakalásziak pszichoszociális értékeit is. Dr. Göbl Richárd egyből egy betege történetével kezdte az előadását, aki feledékenysége miatt először tévedésből belgyógyászatra került, majd az ő szakrendelésére, és ott derült ki, hogy valójában egy agydaganat okozta a tüneteket. A beteget megműtötték, felépült és később még a jogosítványát is visszakapta. Az Alzheimer caféban résztvevők első lépése tehát az önmaguk vagy a hozzátartozójuk szakorvoshoz küldése és a pontos diagnózis megállapítása. A demencia közel 70%-át okozza Alzheimer kór, de számos más ok is lehet.

Juhász Ágnes demencia-szakértő elsősorban gondozási tapasztalatairól számolt be, elsőként azzal sokkolva az összegyűlteket, hogy ő imád demens embereket ápolni. Betekintést nyújtott abba a szaktudásba, amivel egy demenciával élő ember ápolása sikeres lehet. A folyamatos leépülés stagnáló állapotai akár egy, másfél évig is elnyújthatók, a beteg méltósága nem sérül és az ápolást végző ember, általában hozzátartozó életét sem keseríti meg, sőt, a traumatikus ápolási munka mellett értékes időt biztosít számára a hozzátartozója közelében.

A demencia-gondozást tehát tanulni kell, csak szeretetből nem lehet csinálni, hiszen az tragédiához vezethet.

A két órás lelkesítő esemény végén a jelenlévőknek még kérdésekre is maradt ereje, így az otthonápolás vagy intézeti kezelés témakört is sikerült körbejárni. Egy idős házaspár kérdéséből megtudhattuk, hogy egymás gondozására készülnek, azaz arra az esetre, ha egyikük állapota szaktudást igényelne, így képezni képezni szeretnék magukat, de többen azért jöttek, hogy az önmagukon tapasztalt jelek értelmezésében segítséget kapjanak.

Az esemény két havonta megrendezésre kerül, tehát, aki nem tudott részt venni, az novemberben csatlakozhat. Amint kiderül a következő Alzheimer café időpontja, hírt adunk róla.

 

Az Alzheimer café szervezője, Balogh Csaba városi képviselő köszöntötte a megjelenteket.

 

Dr. Göbl Richárd orvos-polgármester: a 2011 Egyesület a választási ígéretében megfogalmazottak szerint nem csak a város vagyonát kívánja megvédeni, hanem az Alzheimer caféval például a budakalásziak pszichoszociális értékeit is.

 

Juhász Ágnes demencia-szakértő elsősorban gondozási tapasztalatairól számolt be, elsőként azzal sokkolva az összegyűlteket, hogy ő imád demens embereket ápolni.

 

Fotók: Szabó Zoltán