Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 18. csütörtök | Frigyes napja

Hírek

 

Elindultak a közösségi költségvetésből megvalósuló projektek

2023. szeptember 14.

Idén a közösségi terek és programok fejlesztésére 10 millió forintos keretet határozott meg a képviselő-testület. A közösségi költségvetésre kiírt pályázatra 17 ötlet érkezett, a szavazásra bocsátott fejlesztési javaslatok közül a legnagyobb támogatást a „Közösségi ház, kulturális és sportközpont Budakalász szívében” projekt kapta. A tervek előkészítése és megvalósítása az ötletgazdák aktív részvételével folyamatban van.

Az ötletgazdák a Táncsics utca 1. alatt álló, az önkormányzat által 2020-ban megvásárolt ingatlan komplex közösségi, kulturális és sportcélú hasznosítására tettek javaslatot. A közösségi költségvetés korlátozott keretösszegéhez igazodva első ütemben az épület Táncsics utca felőli részén található udvar közösségi térré alakítása lett célként megjelölve. A képviselő-testület a szavazás eredményei alapján május 31-én döntött az ötletek támogatásáról.

A két legtöbb szavazatot kapott anyag teljes körű, további két pályázat pedig részleges támogatást kapott, összesen 10 820 000 forintos keretösszeggel. A legnagyobb összeget, 9,15 millió forintot a Táncsics utca 1. alatti ingatlan udvarának közösségi célú kialakítására fordítja a város. Ezen felül – szintén önkormányzati forrásból – megvalósulhat az épület előtti közterület rendezése is. A másik teljes körű támogatást elnyerő projekt, a „Tündérmanó ösvény fejlesztése” nagyon jól halad, hamarosan használatba vehetik a város lakói. Részleges támogatást kapott a „Szülők-nevelők akadémiája”, valamint a „Kalászi kocsiösvény”. Az ötletek előkészítése és megvalósítása az ötletgazdák aktív részvételével szintén folyamatban van.

A városvezetés célja, hogy Budakalász szívében, üzleti hasznosítás mellett fenntartható, új közösségi hely jöjjön létre. Első lépésben az udvar és annak környezete fog megújulni. Ezzel párhuzamosan az ingatlan épületeinek felújítását és részben üzleti hasznosítását is célul tűzték ki. Első körben az ingatlan Táncsics utcai épületrészének hasznosítására vonatkozó pályázatot írta ki az Önkormányzat. A városvezetés olyan vállalkozók jelentkezését várja, akik fantáziát látnak a budakalászi polgárokat megcélzó közösségi, illetve kulturális szolgáltatások (például könyvesbolt, kiállítótér, oktatási-nevelési), illetve ezeket kiegészítő szolgáltatások (például kávézó) kialakításában. A pályázat kötelező eleme a helyi civil szervezetek számára biztosított helyiség kialakítása és rendelkezésre bocsátása. Az ingatlan HÉV-felőli részén található épületek esetében, ahol elegendő tér van például sportcélú funkciók befogadására, később újabb tenderkiírás várható.

A Táncsics utcai épületrész hasznosítására kiírt pályázat a város honlapján elérhető, az ajánlatokat 2023. október 2-án 18 óráig várjuk.

 

Megjelent a Táncsics u. 1. alatti ingatlan hasznosítási pályázata.