Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Elkészült az idei költségvetés tervezete

2024. február 15.

A korábbi évek felelős gazdálkodásának és a sikeres pályázatoknak köszönhetően idén bő másfél milliárd forintnyi beruházás és felújítás valósulhat meg a városban. A város honlapján elérhető a 2024. évi költségvetés tervezete.

Az idei költségvetés tervezése során is azt a feladványt kellett megoldani, hogy a központi finanszírozás csökkenése mellett a város biztonságos üzemeltetésén kívül a szükséges fejlesztésekre is jusson forrás.

A központi költségvetésből érkező támogatások a tavalyi teljesítéshez képest jóval az infláció alatt (mindössze 0,24%-kal) emelkednek. Ezzel párhuzamosan Budakalásznak szolidaritási hozzájárulás címen idén már 215 millió forintot kell befizetnie az államkasszába, ami 57 millió forinttal több, mint a tavalyi elvonás.  A központi finanszírozás egyenlege így összességében 54 millió forintos csökkenést mutat a 2023. évi teljesítéshez képest.

Ahogy a korábbi években, úgy az idei évben is takarékos gazdálkodás jellemzi a költségvetést. A kiadási oldalon a központilag meghirdetett béremelésekre mindenképpen biztosítani kell a szükséges forrásokat. Megtakarításokra főként a dologi kiadások terén van lehetőség. A bevételi oldalon elsősorban a vállalatok befizetései emelkednek, a lakosság adóterhei azonban idén sem növekednek.

A városvezetés kitart amellett, hogy hitel felvételére ne kerüljön sor, sőt: a 2014-ben felvett kölcsönök törlesztésének lezárásával idén teljesen adósságmentessé válik a város. Az idei gazdálkodási lehetőségeket javítja, hogy tavaly a tervezetthez képest több százmillió forint többletbevételt sikerült elérni, amihez a rendszeres adó-ellenőrzések, valamint a korábbi kintlévőségek behajtása is jelentősen hozzájárult. Az elmúlt évek sikeres pályázatain elnyert források 710 millió forinttal növelik a város idei fejlesztési keretét.

A fentieknek köszönhetően az idei költségvetésben beruházásokra és felújításokra összesen több mint 1,5 milliárd forintot sikerült biztosítani. Az elmúlt években előkészített fejlesztések közül idén megvalósul a közvilágítás korszerűsítése, az egészségház bővítése, a Faluház udvarának átépítése, ehhez kapcsolódva elindul a Lenfonó terület parkosítása a Ciklámen utca felől. Hamarosan elkészül a Petőfi tér Táncsics utca felé történő bővítése, átépül Kálvária utca – Gyümölcs utca torkolata. Megújulnak a Telepi Óvoda belső terei, számos fejlesztés lesz a Nyitnikék Óvodában is. A Csalogány utcai temető többek között új vizesblokkot kap. Az útfelújítási program folytatása mellett a gyalogos közlekedés feltételei is javulnak: új járdák és gyalogátkelőhelyek tervezése, illetve kivitelezése is szerepel az idei költségvetésben. A régóta várt beruházások közül kiemelendő a Duna-part közművesítése, a szolgáltatói egyeztetések után a következő hónapokban megkezdődhet a tervezési munka. Új árvízvédelmi terv és klímavédelmi akcióterv is készül. A számos egyéb tételt is tartalmazó idei beruházási és felújítási tervekről az előterjesztés mellékleteiben lehet tájékozódni.

A képviselő-testület a február 28-i ülésén fogja tárgyalni az idei költségvetés előterjesztését.