Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 25. kedd | Vilmos napja

Hírek

 

Elkészült az idei útfelújítások első üteme, a munkálatok augusztusban folytatódnak

2023. július 27.

Az idei útfelújítási program első ütemeként elkészültek a mart aszfaltos útburkolatok. Ennek köszönhetően a Duna-part több utcájában, valamint a Berdó és a Prekobrdo területek egyes részein jelentősen javultak a közlekedési feltételek. Több esetben a lakosság aktív részvételével valósultak meg a fejlesztések. Augusztus második felében a cementes útstabilizáció technológiájával folytatódnak a felújítások. A városvezetés célja, hogy a rendelkezésére álló forrásokból minél több út újulhasson meg Budakalászon.

Az Önkormányzat a felújítási program keretében a Duna-parton a Gyöngyvirág és Gátőr utcák teljes hosszában, valamint a Berdó városrészben a Berdó utca kritikus állapotú, a Tücsök utcától a Meredek utcai csatlakozáson túl terjedő szakaszán végezte el a földutak felújítását mart aszfaltos technológiával. Az útfelújítások nyomán érdemben javulhat a komfortérzet, a környéken lényegesen kevesebb lesz a sár és por.

A 2021-ben alkotott, a közelmúltban módosított útépítési érdekeltségi rendelet alapján a lakóknak lehetőségük van arra, hogy az Önkormányzat által beütemezett felújításokon felül lakossági önrész vállalásával kérelmezzék a saját utcájuk felújítását. Ennek keretében a Szőlő utca lakosai jelezték, hogy mart aszfaltos útburkolatot szeretnének, lakossági részvétellel. Ebben az utcában a telekhatárok és a kerítések is megfelelnek a hatályos szabályozásnak. Miután a lakók leadták a szükséges szándéknyilatkozatokat és befizették a lakossági hozzájárulásokat, az Önkormányzat megrendelte a munkát, így a Szőlő utca teljes hosszúságában mart aszfaltos burkolatot kapott.

Az Önkormányzat anyagi részvételével zajló felújítások feltétele a közműellátottság (beleértve a szennyvízelvezetést is), valamint a Szabályozási tervnek megfelelő 8 méter szélességű útkialakítás. Utóbbi sajnos a város több területén, például a Duna-parti üdülőterület szűk utcáiban több helyen még nem valósult meg. A csatornázás, valamint a biztonságos gyalogos közlekedés feltételeinek megteremtéséhez elengedhetetlen a megfelelő utcaszélesség elérése, ehhez a telekhatárokat és kerítéseket az érvényes szabályozási vonalakhoz kell igazítani.

Amíg ez nem valósul meg, addig az Önkormányzat nem tudja támogatni a végleges szilárd útburkolat kiépítését. A lakosság számára azonban van lehetőség arra, hogy átmeneti megoldásként saját finanszírozásban, az épített szilárd burkolatnál kevésbé tartós, de olcsóbb technológiával megvalósuljon a por és sármentesítés. Miután az Önkormányzat megadta a szükséges hozzájárulásokat, elkészülhetett a mart aszfaltos részleges útjavítás a Harcsa és Tulipán utcákban.

Az útfelújítások a nyár végén a cementes útstabilizácóval folytatódnak. Augusztus második felében a Som és a Levendula utcák Erdőhát utca felöli szakaszain várható munkavégzés, itt a vízelvezető árkok is kiépülnek. A Berdó utcában a Sugár utca kereszteződésétől folytatódik a tavaly már megkezdett útfelújítás, a Keskeny utca pedig egészen a Barbara közig 330 méteres hosszúságban szintén új burkolatot kap. Utóbbi fejlesztés újabb jelentős előrelépést jelent a Berdó városrész közlekedési kapcsolatainak kiépítésében.

A cementes útstabilizálás egy viszonylag új és költséghatékony technológia. Az aszfaltozásnál olcsóbb, de a murvázásnál lényegesen tartósabb és évekre garantálja az utak normális, használható állapotát. Önkormányzat célja, hogy az évtizedes elmaradásokat pótolja és a felújításokra rendelkezésére álló pénzből minél több út és járda újulhasson meg.

A lakók és az Önkormányzat összefogása révén a Szőlő utca teljes hosszúságában mart aszfaltos burkolatot kapott.