Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 07. csütörtök | Ambrus napja

Hírek

 

Elkészült Budakalász 2021. évi költségvetése

2021. február 15.

Fő célkitűzés az új óvoda építése a Vasút soron és az úthálózat fejlesztése a Patakpart Általános Iskolához kapcsolódóan. Emellett a zöldfelületek bővítése és a fásítási program is folytatódik. A tervezethez a képviselőtestület tagjai február 23-ig módosító indítványokat nyújthatnak be. 

Forián-Szabó Gergely alpolgármester tájékoztatása szerint „az önkormányzati gazdálkodás idén is számos kihívással szembesül, ám ezek mellett is sikerült kialakítani egy egészséges költségvetési struktúrát. Célunk, hogy a biztonságos működés fenntartása mellett a város fejlesztésére is jusson forrás. Ennek érdekében feszes gazdálkodással 165 millió forintos működési többletet tervezünk, így a szükséges fejlesztésekre is marad költségvetési keret” – nyilatkozta.

A korábban elindult beruházásokon és felújításokon kívül a város 310 millió forintot különít el a 2021-ben induló fejlesztésekre. A hamarosan elkészülő Patakpart Általános Iskola környékén az úthálózat fejlesztése jelenti a legnagyobb kihívást, amelynek „tervezése és engedélyeztetése érdekében mindent megteszünk, a megvalósításhoz azonban állami forrás bevonására is szükség lesz” – nyilatkozta Forián-Szabó Gergely. A másik kiemelt projekt idén az új óvoda építése a Vasút soron. A négy csoportot befogadó intézmény építéséhez az önkormányzat a területet és a tervezést biztosítja, az építkezést pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye finanszírozza.

A Patakpart Általános Iskola körüli úthálózat terve. Rekonstrukciója várhatóan 1,2 milliárd forintos beruházás lesz, megvalósításához állami forrás bevonása szükséges.

Számos kisebb-nagyobb beruházás is szerepel a tervezetben, amelyek a várost teszik élhetőbbé: folytatódik a zöldfelületek bővítése és a fásítási program, környezetvédelmi és közlekedési tervek készülnek, gyalogos- és kerékpárosbarát beruházások előkészítésére, illetve megvalósítására különítenek el forrásokat. Az idei évben megkezdődik a helyi településrendezési szabályozás átfogó felülvizsgálata, melynek megvitatásában a lakosság aktív részvételére számítanak.

A veszélyhelyzetben érvényes különleges jogrend miatt a normál helyzetben szokásos bizottsági és képviselő-testületi tárgyalások lefolytatása nem lehetséges, ezért a városvezetés a tervezetet minden érintettnek előzetesen elküldte, illetve az aktív képviselőkkel részletesen megvitatta. A rendkívüli szabályok miatt az idei költségvetésről a testület helyett dr. Göbl Richárd polgármester dönt a jövő hét folyamán, a képviselők ezt megelőzően módosító indítványokat nyújthatnak be. A költségvetés végleges szövegét az elfogadás után közzétesszük.

Olvassa el a Budakalászi Hírmondó most megjelent, január-februári számában a költségvetési tervezetről Kóder György képviselővel, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnökével készült interjúnkat.