Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Elkészültek az Omszk park játszóterének tervei

2022. március 07.

Elkészültek a tervek, és ha minden az elképzelések szerint alakul, a nyár folyamán a budakalásziak birtokba vehetik a felújított Omszk park játszóterét, a fitneszparkot és annak környezetét. A mintegy 3000 négyzetméteres területen, a fejlesztéseknek köszönhetően nem csak a gyermekek érezhetik jól magukat, hanem a kikapcsolódásra, mozgásra vágyó felnőttek is.

A tervezést végző cég a novemberi kérdőíves felmérés során érkezett 257 ötlet, illetve válasz alapján december közepén, a Faluházban mutatta be a tervjavaslatokat, és a lakossági fórumon kapott visszajelzések figyelembevételével folytatta a munkát. A tervező, Gyergyay-Tóth Erika előadásából kiderült, hogy egy árnyas, a környezetbe illeszkedő, kicsik és nagyok igényeinek egyaránt megfelelő játszótér és fitnesz park kialakítása a cél.

A tervek időközben elkészültek. Az anyagból kiderül: a csaknem 3000 négyzetméternyi terület négy nagy egységre oszlik, melyek határozottan elkülönülnek egymástól, mégis szervesen összekapcsolódnak. A „nagyok birodalma”, a „kicsik birodalma”, valamint a fitnesz park között, központi helyen, mint egy főtér, található a pihenő terület, amely egy napozó és egy piknikező részből áll. Ez utóbbi területen a tervezők igyekeztek kihasználni a fák nyújtotta kedvező hatásokat, így aki betér, kedvére megpihenhet, kényelmesen élvezheti a napsugarakat, vagy éppen az árnyékban elfogyaszthatja az uzsonnáját, beszélgethet, kártyázhat is.

A tervezők igyekeztek kihasználni a fák nyújtotta kedvező hatásokat.

A nagyobb, 5-14 éves korú gyermekek egy mászásra, versenyzésre, ugrálásra, csúszdázásra, ücsörgésre alkalmas hatalmas, 4 tornyú kötélhálót kapnak, amellyel egyszerre 178 gyermek is játszhat.

A játszótér egyik leglátványosabb eleme a 4 tornyú kötélháló lesz.

A legkisebb, 5 éves korig tartó korosztály egy szintén 4 tornyú, homokozó és különböző mászó elemekkel tarkított játszóvárat, 2 db. – már meglévő, de áthelyezett – kétüléses hintát (lap, kisgyerek és baba ülőkével), 2 db rugós játékot, egy burkolatba süllyesztett trambulint, valamint egy különböző mászóelemekkel, 2 db. csúszdával és alagúttal gazdagított játszódombot (2-5 év) vehet birtokba.

Homokozó és különböző mászó elemekkel tarkított játszóvár is készül.

 

Csúszda és alagút is lesz a játszódombon.

A felnőttek kikapcsolódását a 10 db. meglévő, de felújított és szabványosított fitnesz eszköz, valamint a lakosság kérésére ide kerülő pingpongasztal segíti majd.

A lakosság kérésére pingpongasztal is kerül a parkba.

A kényelemről, a játszótér megfelelő működéséről, a jó közérzetről különböző utcabútorok, két helyen elhelyezett kerékpártámaszok, napelemes világítótestek, hulladékgyűjtők és tájékoztatótáblák gondoskodnak, továbbá ivókúttal, valamint 13 db. újonnan ültetett lombhullató fával, 670 db. cserjével és 233 db. évelővel is gazdagodik a terület.

A felnőttek is kikapcsolódhatnak majd az Omszk parkban.

A burkolatválasztásnál a korszerűségre, a minőségre és a természetközeliségre törekedtek a tervezők. Mindezt műgyanta kötésű kavics–, valamint bézs árnyalatú, de mégis vidám színekben pompázó öntött gumiburkolattal kívánják elérni.

A gyerekek és a játszótér biztonsága kiemelten fontos, mindezt az egész területet minden oldalról körülvevő – a tó felől a természetes jelleget megtartva, cserjefoltokba épített – kerítés, cserjék, szolár lámpák, valamint térfigyelő kamerák segítségével oldják meg. A remények szerint a parkban mindenki megtalálja majd a saját kis kedvenc helyét, ahol kedvére tud játszani, pihenni, sportolni, hűsölni és kikapcsolódni.

A parkban mindenki megtalálhatja a saját kedvenc helyét.

A tervezési szakasz befejeztével elkezdődhet a közbeszerzési eljárás, a téma várhatóan a márciusi ülésen kerül a képviselő-testület elé. A kivitelező kiválasztása után, májusban szeretnénk megkötni a szerződést a pályázat nyertesével, és az Önkormányzat ezután adja át a munkaterületet.

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyár folyamán birtokba vehetjük az új játszóteret és környékét.