Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Elszabadult energiaárak, magas infláció, bizonytalanság

2022. szeptember 15.

A képviselő-testület szeptemberi rendes ülésén az egyik legfontosabb téma a városi költségvetés módosítása lesz. Ezzel párhuzamosan a szociális rendelet korrekciójára is sor kerül, hogy a várható lakásfenntartási nehézségeket könnyíteni tudja az Önkormányzat. Mindezek hátterében az elszabaduló energiaárak, a magas infláció és az egyre aggasztóbb bizonytalanság áll.

Miután az önkormányzatok kikerültek az államilag támogatott energiabeszerzésből, a települések energiaköltségei már idén megduplázódnak, jövőre pedig akár a korábbi tízszeresére vagy annál is magasabbra nőhetnek.

A rezsiválság pártsemleges, minden önkormányzatot egyformán sújt. Nemrég a leggazdagabb magyar városok, Győr, Székesfehérvár fideszes polgármesterei is nyilatkoztak az energiaválság náluk várható következményeiről. A több mint tízszeres árak mellett az is előfordult, hogy 2023-as évre ajánlatot sem kaptak a gázszolgáltatóktól. Balassagyarmat kormánypárti polgármestere szintén a napokban jelezte, az MVM-től kilenc másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt az eddig ár 16,6-szorosára kaptak árajánlatot. A polgármester szerint képtelenség ennyit kigazdálkodni, szükség lenne a kormány kompenzációjára.

A növekvő rezsiszámlák, az egyre drágább élelmiszerek szinte mindannyiunknak nyomasztó terhet jelentenek. Városunk számára is aggasztó a helyzet. Közintézményeink zavartalan működtetése érdekében Göbl Richárd augusztus elején megkereste a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárát. Jelezte:

közüzemi kiadásaink idén a tavalyi több mint duplájára (2,32-szeresére) növekednek, ami 67,5 millió forint többletkiadást jelent. 2023-ban pedig ennél is magasabb, akár tízszeres vagy annál is magasabb energiaárakkal kell számolnunk.

Költségvetési mérlegünket ezen felül a vártnál jóval magasabb infláció miatti többletkiadások, a pályázati forrásokból megvalósuló beruházások költségnövekedése, a közétkeztetés drágulása is terheli.

A nehéz helyzetbe kerülő budakalászi családok növekvő szociális támogatási igényére is fel kell készülni, emiatt a szociális rendelet módosítása is napirendre kerül.

A városi büdzsé mérlegét az elmaradó bevételek is rontják. A nehezebb gazdasági környezet a vállalkozásokat is próbára teszi, ami az adóbevételeket kedvezőtlenül érinti. Ezen felül több tízmilliós bevételkiesést okoz, hogy a Budakalászra behajtó nehézgépjárművek korábbi úthasználati díját – a megfelelő központi jogszabály híján – a Kúria idén eltörölte.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárának írt levelében Göbl Richárd polgármester szorgalmazta az energiahatékonyságot célzó, nemzetgazdasági szinten is tartós megtakarítást eredményező beruházások támogatását is.

Dukai Miklós államtitkár válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatoknak nyújtott állami segítségnyújtás ebben az évben kimerül az egyetemes szolgáltatás és a piaci ár részleges kompenzálásában (idén ezért „csak” duplázódnak a rezsiköltségek). Jelezte: a kormány a költségvetési törvény alapján kiegészítő forrást idén nem ad a megfelelően gazdálkodó települések számára, csak a fizetésképtelen helyzetbe került önkormányzatok pályázhatnak támogatásra.

Az államtitkári levelében az energiahatékonyságot célzó önkormányzati beruházások támogatásáról, vagy ilyen témájú pályázati lehetőségekről nem esett szó.

A fentiek miatt Budakalásznak is fel kell készülnie a nehezebb időkre. Az idei költségvetés módosításának fő célja, hogy a város alapvető működőképessége a bizonytalan környezetben is megmaradjon. A városvezetés álláspontja az, hogy a gyermeknevelést végző intézmények, illetve a szociális és egészségügyi közszolgáltatások működésének fenntartása mindenképpen elsőbbséget élvez.

A jövő évi gáz- és villamosenergia közbeszerzések folyamatban vannak. A 2023-as év pénzügyi tervezése szintén megkezdődött, de a város lehetőségeit az energiatenderek eredményei alapvetően fogják befolyásolni.

A városvezetés álláspontja az, hogy a gyermeknevelést végző intézmények, illetve a szociális és egészségügyi közszolgáltatások működésének fenntartása mindenképpen elsőbbséget élvez.