Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

Energiaellátás, fejlesztések, szociális intézkedések és városi díjak – ülésezett a Képviselő-testület

2023. szeptember 28.

Összesen 27 napirendi pontról tárgyalt tegnapi szeptemberi rendes ülésén a városi Képviselő-testület. Fontos döntés született a szociális rendelet módosításáról, az 1. számú házi gyermekorvosi körzet átadásáról, a Budakalászi Készenléti Önkéntes Tűzoltó és Mentőszervezet Egyesület támogatásáról és a „Budakalász Díszpolgára”, valamint a „Budakalászért Emlékérem” díj odaítéléséről.

Biztonságban van a város energiaellátása

A testületi ülés első perceiben dr. Göbl Richárd polgármester tájékoztatta a megjelenteket az elmúlt hetek legjelentősebb eseményeiről. Szólt az elkészült és a folyamatban lévő beruházásokról, valamint a felújításokról, majd kiemelte: az elmúlt hónapok kedvezőbbre fordult energiapiaci helyzetét kihasználva fontos beszerzési eljárásokat folytatott le az Önkormányzat. A jó időzítésnek köszönhetően 2024-től jelentősen csökken a város villamos energia költsége. A megállapodások révén az önkormányzati intézmények és a város energiaellátása biztonságban van.

Közvilágítás korszerűsítés, Egészségház bővítés, óvodafelújítás

A következő időszak újabb fontos fejlesztései kapcsán közbeszerzési eljárások kiírásáról is döntött a Képviselő-testület. Ezek nyomán megkezdődhet Budakalász elavult és gazdaságtalan közvilágításának fejlesztése, a korábban elnyert pályázati támogatásból pedig kibővülhet az Egészségház, illetve a Telepi Óvoda belső tereinek felújítása, korszerűsítése is megtörténhet.

A szociális rendelet módosítása újabb segítség a rászorulóknak

A napjainkra jellemző gazdasági, szociális krízishelyzetek enyhítése érdekében a képviselők módosították a helyi szociális rendeletben felkínált támogatási rendszert. A testület döntött a korábbi rendelet módosításáról: eszerint a jogosultak körét kibővítette a rendkívüli települési támogatás és a gyógyszerár támogatás esetében, a tavaly bevezetett rendkívüli rezsitámogatásra ismételten lehet pályázni, és ezután minden évben októbertől március 31. napjáig folyamatosan megállapítható lesz a támogatás összege. A gyermekek fejlesztésének anyagi segítésére ezentúl könnyebb feltételek mellett kérhető támogatás.

Bursa Hungarica – támogatás a felsőoktatásban résztvevők számára

A testület döntött arról is, hogy Budakalász csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024. évi pályázati fordulójához és 800 ezer forint támogatási összeget állapít meg.

Együttműködés a budakalászi önkéntes tűzoltókkal

A Képviselő-testület döntött arról, hogy támogatja a Budakalászi Készenléti Önkéntes Tűzoltó és Mentőszervezet Egyesületét abban, hogy Budakalászon elláthassa önként vállalt közérdekű feladatait. Ennek érdekében 2023. október 1-től két évre a Lenfonó területén található, mintegy 200 négyzetméter alapterületű helyiséget használatba adja a szervezetnek. Ez a szerződés nem érinti a Pomázi Önkormányzati Tűzoltósággal kötött korábbi megállapodást és a remények szerint az önkéntesek bekapcsolódása növeli a település élet- és vagyonvédelmének biztonságát.

Módosult a költségvetési rendelet

Az idei támogatási kérelmek nagy száma miatt módosult az idei költségvetés.  Az Önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletének módosításakor a képviselők a polgármesteri keretet 2 millió forinttal megemelték. Az eddigi kérelmek jóváhagyásával elfogyott a korábban előirányzott 5 millió forintos keret, az év hátralévő részészében a támogatási igények kedvező elbírálására így újra van lehetőség.

Hulladékszállítási megállapodás a MOL-lal

A Képviselő-testület a hulladékszállítás idei változásairól és a további elképzelésekről is tanácskozott. A budakalászi hulladékudvar üzemeltetése érdekében a város bérleti szerződést köt a MOHU MOL Zrt-vel. A társaság július 1. óta központi jogszabály alapján látja el Magyarországon a települési hulladék begyűjtését és kezelését. Nagel István alpolgármester elmondta: bizakodhatunk a jövőt illetően, ugyanis a MOHU MOL Zrt. budapesti régiójának koordinátora nemrég személyesen is megerősítette, nem csak a városvezetés, de a cég számára is fontos cél a szolgáltatások színvonalának megőrzése, jövőbeni bővítése. A hulladék szállítási rendjében nem várható változás.

Józsa Eszter veheti át az 1. számú gyermekorvosi praxist

Január elsejétől változik a budakalászi 1. számú házi gyermekorvosi körzet orvosának személye. Új szakmai feladatai miatt a korábbi feladatellátási szerződést dr. Dalloul Hicham 2023. december 31. napi hatállyal felmondta. Jelezte, hogy a körzet praxisjogát dr. Józsa Eszter gyerekorvosnak kívánja értékesíteni. A testület jóváhagyta a változást. Józsa doktornő már ismerős a budakalászi családok számára, ugyanis január óta már ő helyettesíti Hicham doktort.

Városi Díjak

A képviselők zárt ülésen döntöttek a 2023-as év „Budakalász Díszpolgára” és a „Budakalászért Emlékérem” díjak odaítéléséről. A budakalászi lakosok és szervezetek augusztus végéig küldhették el javaslataikat, a képviselők a jelöltek közülük választották ki az arra leginkább érdemeseket. A rangos városi elismerések átadására az idei október 23-iki megemlékezés alkalmával kerül majd sor.

A szeptemberi rendes és rendkívüli testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés ITT és ITT megtalálható. A Képviselő-testületi ülés teljes felvétele hamarosan megtekinthető lesz vágatlanul a TV Budakalász videomegosztó-csatornáján (https://www.youtube.com/@TVBudakalasz).