Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Eredményesen pályáztunk a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésére is

2021. október 12.

Az elmúlt másfél évben a Covid lehetetlenné tette Budakalász és három testvértelepülésének, a délvidéki Adának, a székelyföldi Lövétének és a németországi Kahl am Main lakóival való kapcsolattartást.

A járványügyi korlátozások feloldásával szeptemberben 27 adai és lövétei fiatalt és kísérőiket láttunk vendégül. A számukra készített programmal indultunk a Bethlen Gábor Alapkezelő „Testvértelepülési programok és együttműködések 2021.” pályázatán és 1 920 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk.

Budakalász Város Önkormányzata a Hargita megyei Lövéte településsel 2000-ben kötött testvérvárosi megállapodást a nemzeti összetartozás jegyében. A Székelyudvarhelytől 30 kilométerre fekvő 3500 lakosú székely-magyar település mellett 2009-től a délvidéki (kelet-bácskai) többségében még magyarok lakta Ada településsel is testvérvárosi kapcsolatban vagyunk.

2021. szeptember 9-13 között Ada és Lövéte fiataljai és kísérőik látogattak Budakalászra. Közösen jártuk be a környéket, közös programokon vettek részt a budakalászi 1111. Szent István Cserkészcsapat fiataljaival, illetve ott voltak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus legfontosabb programjain is. A személyes kapcsolatok erősítése érdekében az érkezőket vendéglátó budakalászi családoknál helyeztük el, akiknek ezúton is köszönjük önzetlen segítségüket. A megpályázott támogatás a testvértelepülésekről érkező vendégek utazásának és a programok költségeit fedezi.