Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Erre figyeljünk, hogy tavasszal megeredjen a gyümölcsfánk és később szép termést hozzon

2023. október 11.

Május elején a városvezetés gyümölcsfa-ültetési akciót hirdetett, amire 244-en jelentkeztek. A fák megérkeztek, hamarosan mindenki átveheti az igényelt fajtájú gyümölcsfáját, hogy azok a faültetési szezonban kikerüljenek a kertekbe. A regisztrált jelentkezők október 14-én szombaton 9 és 14 óra között, 16-án hétfőn pedig 14 és 18 óra között vehetik át az igényelt fákat. Az érintetteket írásban tájékoztatjuk a faosztás részleteiről. A szombattól átvehető gyümölcsfákat is célszerű olyan helyre telepíteni, ahol a végleges mérete sem fog zavarni senkit vagy semmit. Ültetéskor gondoljunk a facsemete folyamatos gondozási igényeire is.

A talaj előkészítése

Ahhoz, hogy a gyümölcsfaültetés sikeresen legyen, meg kell teremtenünk a kellő alapot a fiatal növény számára. A konténer elég jól meg fogja határozni, hogy mekkora ültetőgödröt kell ásnunk. Általános szabály szerint célszerű a teljes földlabdánál legalább kétszer nagyobb gödröt ásni. Az ültetőgödröt célszerű vízzel feltölteni, majd megvárni míg elszivárog, hogy a beültetett növény gyökérzete körül nedves legyen a talaj.

A gyümölcsfa elültetése

Az ültetést azzal kezdjük, hogy az ültetőgödör alját fellazítjuk, majd a gödörből kikerült talajt részben (10 %) tápanyaggal egyenletesen keverjük össze például. komposztált marhatrágyával, vagy a kertünkben magunk által készített komposzttal. Ez után következik a növény ültetőgödörbe helyezése. Figyeljünk arra, hogy a növény földlabdájának teteje szintben legyen a talajjal, a fa törzse merőlegesen álljon, a föld visszatöltésnél pedig folyamatosan taposással tömörítsük.

Minden faültetésnél elengedhetetlen cölöp vagy karó alkalmazása, amelyhez kiköthetjük a fa törzsét, ezzel megakadályozva, hogy a szél megdöntse és a friss gyökerek sérüljenek, elszakadjanak.

Öntözés

Amennyiben elültettük a fát, már csak egyetlen lépésünk maradt hátra: azonnal alaposan be kell öntözni a növényt. Egyszer nem elég, a következő hónapokban is ügyelni kell az öntözésre, hogy a fánk megfelelően gyökeresedjen. Két-három éves korban lesznek már kevésbé érzékenyek a szárazabb időszakokra, addig a mi feladatunk a rendszeres öntözés.