Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Értékelik a lakók, hogy csatornához jutnak

2017. május 11.

Zajlik a Berdó csatornázása, ahol a munkálatokat a Penta Kft. végzi. Mint ismert a Város Önkormányzata tavaly október végén pályázaton 389
millió forintot nyert a városrész szennyvízelvezetésének kiépítésére.  A pályázatra azért volt nagy szükség, mert a városrész csatornázásának költsége a terület terepviszonyai miatt rendkívül drága, mintegy 1,5 millió forint lenne ingatlanonként. A pályázatnak köszönhetően csak az összeg töredékével,  300.000 forinttal kell hozzájárulni a lakóknak a csatornázáshoz. A megbízott cég művezetőjét Kopacz Andrást kérdeztük a tapasztalatokról, aki elmondta, hogy elégedett a munka menetével. Megtudtuk, hogy a lakosság tájékoztatását táblákkal jelezték a teljes munkaterületen, illetve a helyszínen dolgozó kollégák is folyamatosan adtak felvilágosítást az érdeklődőknek. Akik az érintett területen hétvégi házzal rendelkeznek és emiatt ritkán látogatnak ki, azoknak okoztak némi fennakadást a fejlemények.csatorna gyümölcsu

Elmondhatjuk, hogy a csatornázási munka lezárult a Kökény-, Fagyal-, Bodza- és a Golgota utcákban.. A 2525/20 helyrajziszámú utcát teljesen benőtte a növényzet, valóságos bozótos alakult ki itt. Ezt a kivitelező cég megtisztította. Készen van továbbá a Kálvária lépcső, a Felsővár utca és a Golgota utca közti rész, a Határ utca és Cseresznyés utca közti Gerinc utcai szakasz.

Jelenleg a Gyümölcs utcában halad a munka a Kálvária-domb felé, itt félúton tartanak a csatornaépítéssel. Ez a szakasz május végéig elkészül. A Gerinc utca Cseresznyés utca feletti részében két csapat dolgozik és június első felére készülnek el. A házi átemelők építése is folyamatos.

Jó hír, hogy együttműködőek az ingatlantulajdonosok, csekély azoknak a helyszíneknek a száma, ahol nem sikerült a kapcsolatot felvenni a lakókkal. Öt esetben kellett az Önkormányzatnak felszólítást küldeni, hogy biztosítsák a bejutást az ingatlanra, de ezek az esetek is napokon belül tisztázódnak.

Megtudtuk, hogy a földmunka során a meglévő vezetékek nehezítik gyakran a munkát. Előfordul, hogy ezeket nem tervrajz szerint helyezték el a különböző szolgáltatók, így volt rá példa, hogy a vezetékek megsérültek. Ha ilyen eset előfordul, az fél nap extra munkát jelent. Legutóbb egy a földfelszín alatt csak 3 centiméterrel behúzott telefonvezeték szakadt el. Léteznek területek, ahol a csatornamunkások régészekkel karöltve végzik az ásást, de ez most ezen a környéken nem indokolt.

A helyszínen dolgozók elmondták, hogy a lakók is nagyon elégedettek a munkavégzéssel, bejelentés, probléma nem jellemző. Pozitív a fogadtatás, megértik, hogy minden fejlesztés kényelmetlenséggel jár, különösen esős időben. Érdeklődve figyelik az eseményeket, kávéval kínálják a munkásokat. Jellemzően örülnek, hogy csatornához jutnak, hiszen a szennyvíz szállítás korábbi formája nem olcsó és egyáltalán nem környezetbarát.