Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Érzékeny téma, támogató közösség

2023. május 18.

Szerda délután asztalokat rendeztek körbe a Faluház báltermében, a kezdésre bezárult a kör, minden széken ült valaki. Balogh Csaba önkormányzati képviselő, az esemény szervezője fogadta a résztvevőket és bemutatta Frank Esztert, a Nikodémus Szeretetotthon vezetőjét, a májusi alkalom előadóját.

Az egyórás előadás alaposan körbejárta a demencia témakörét, a két leggyakoribb betegséget, az Alzheimer-kórt és a vaszkuláris demenciát, valamint az otthonápolás és az intézeti ápolás dilemmáját. Még többet megtudhattunk arról, hogyan élik meg a betegek az intézetbe kerülést, mi vár ott rájuk.

Frank Eszter elmondta, hogy bár általában több gyerek van, a teljes gondozási munka egyikükre szokott hárulni (az úgynevezett családvédelmi törvény (PTK 4:199§) a azt is előírja, hogy a mostohaszülő eltartására is köteles a hosszabb időn át nevelt személy).

Hiába dolgozott tehát valaki egy életen át, fizette a közterheket, az idősgondozás Magyarországon nem közfeladat. A most felnőtt korúakat a szakirodalom szendvicsgenerációnak hívja, mert egy átlagos felnőtt a gyermekei mellett a szüleiről is gondoskodik, nem beszélve arról, hogy idős korában az ő nyugdíja, amennyiben nem volt különlegesen magas keresete korábban, már az önállátásra sem lesz elegendő a jelenlegi trendek szerint.

Az idősödő társadalmakban, mint például Magyarországon is megfigyelhető jelenség az idősekkel szembeni előítélet, az ageism. Ez azt jelenti, hogy pusztán a kora alapján megkérdőjelezzük valakinek például az önfenntartására való képességét vagy a szellemi képességeit. Ilyen körülmények között a demencia korai szakaszában az első tünetek észlelésekor igyekszünk eltitkolni a betegséget. A társadalmi méretű problémákat egyedül senki sem tudja megoldani (Ratkó Annát sem tudjuk megkérdezni, hogy biztosan jó ötlet volt-e az agresszív népességpolitika), a legtöbb, amit tehetünk, hogy minél korábban elkezdünk készülni arra az esetre, ha valaki ápolásra szorul, mert mint ahogy Frank Eszter is kiemelte, egy hozzátartozó hosszú távon nem képes megfelelő minőségben gondoskodni a hozzátartozójáról.

A budakalászi Alzheimer café közösségében az előadás után a jelenlévők megvitathatták dilemmáikat az intézményvezetővel, illetve egymással is. Elhangzott többek között, hogy van, akinek a nyolc órás műszak után kell a demens hozzátartozóról gondoskodnia, így viszont nem képes a gondozásra szoruló hozzátartozó biztonságát sem garantálni.

Amint kiderül a következő Alzheimer café időpontja, meghívott előadójának kiléte, beszámolunk róla.

Körberendeztük a székeket, élénk párbeszéd alakult ki a esemény második felében

Frank Eszter, a Nikodémus Szeretetotthon vezetője

Balogh Csaba önkormányzati képviselő, az eseménysorozat szervezője