Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. április 12. hétfő | Gyula napja

Rendezvények

 

Barta Tamás emlékest

2020. October 30. 20:00

Barta Tamás emlékest
19.00 – 20.30 óra Siess haza, vár a mama… (dokumentumfilm Barta Tamásról)
20.30 – 21.00 óra Beszélgetés Frenreisz Károllyal
21.00 – 22.30 óra Ezüst Nyár (LGT Tribute) zenekar koncertje

JEGYINFORMÁCIÓ HAMAROSAN

Barta Tamás emlékműsor:
Hajdú Eszter filmrendező tízéves munkájának gyümölcse érett be 2019 év vége felé, amikor elkészült a Hungária együttes valamint a Locomotív GT tragikus sorsú gitárosának életéről szóló filmmel. A film alapját az 1974-ben Amerikában letelepedő (az LGT turnéról nem tért haza a zenekarral) zseniális gitáros-zeneszerzőm valamint özvegyen itthon maradt édesanyja közötti sajátságos „levélváltás” adja. Anya és fia ugyanis hangkazettákon érintkeztek egymással, ezek a hanganyagok Budapest és Los Angeles között alkalmanként több ezer kilométert utaztak. A dokumentumfilmben amellett, hogy korhű képest fest az akkori magyar társadalmi-politikai viszonyokról, szemünk előtt bontakozik ki egy kritikátlanul Amerika-imádó, szabadság-, valamint anyagi megbecsülés után áhítozó kivételes tehetségű zenész sorsa. A dokumentumfilm (leszámítva egy kisebb zártkörű bemutatót) ez alkalommal kerül a szélesebb nyilvánosság előtt mozivászonra.

Ezüst Nyár – LGT tribute zenekar
(Barta Tamás emlékműsor)
Gál Gábor gitáros régóta dédelgetett álma valósult meg, amikor új zenekart alapított példaképe, Barta Tamás emlékének ápolására. Az LGT emblematikus daláról elnevezett trió Hollai Heiser Ádám énekes-basszusgitárossal, valamint Szabó Ricsi dobossal a Magyarock Hírességek Csarnokában, a budapesti Rockmúzueumban, 2018. április 21-én állt először színpadra. Műsorukon elsősorban a korai, vagyis az első három Locomotív GT album – választott műfajuk, a rhythm and blues íratlan szabályai szerint – saját felfogásban előadott ikonikus dalai szerepelnek. Mindez attól válik igazán érdekessé, hogy az eredeti, veretes billentyűtémák legfontosabb elemei Gál Gábor gitárján szólalnak meg úgy, hogy a hallgatónak semmiféle hiányérzete nem marad. Ehhez járul a tiszta, erőteljes, egyéniséget hangsúlyozó énekhang, a kemény alapokon nyugvó kreatív ritmusszekció, és a senkivel össze nem téveszthető, ízes gitársound. Az eredmény: a trió- felállás ellenére is telt hangkép, valamint ütős, „odavágós” megszólalás. Az említett LGT-tételek mellett, a hőskorszak hangulatát tükröző, és a nagy elődök tiszteletére előadott Cream-, illetve Led Zeppelin darabokkal is dúsított repertoár folyamatosan bővül a hatvanas-hetvenes években méltán népszerű Hungária együttes Barta-korszakát idéző „keményvonalas” szerzeményeivel. A távolabbi tervek között saját kompozíciókból álló, önálló album megjelentetése is szerepel.
Ismert, Magyarország egyik legjellegzetesebb, messziről felismerhető, egyéni stílusú, kiváló tehetséggel megáldott gitárosának méltatlan és tragikus véget szánt a Sors: az Egyesült Állomokba való illegális távozását követően nyolc esztendővel, 1982 februárjában máig tisztázatlan körülmények között több pisztolylövéssel oltották ki életét. Barta Tamás zenei örökségét korábbi formációin, illetve tisztelőin kívül a frissen alakult Ezüst Nyár – LGT tribute zenekar ápolja. Életművét egy vele készített interjúban a gitáros-zenekarvezető foglalta össze néhány mondatban: „Senkit nem ismerek rajta kívül, aki huszonkettő, illetve huszonhat éves kora között tíz nagylemezzel, és csaknem ugyanennyi kislemezzel büszkélkedhetett volna. Amit lemezre gitározott, az markánsan meghatározza Tomi egyéniségét, zsenialitását.”
– Hegedűs István –

A koncert az NKA Hangfoglaló program támogatásával valósul meg.