8 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

Európai parlamenti és önkormányzati választások 2019-ben

2019. február 25.

Ebben az évben tavasszal kerül sor az európai parlamenti választásokra, majd ősszel a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására.

A választásokra a felkészülés megkezdődött, első feladatként a Helyi Választási Iroda vezetője a választási eljárásról szóló jogszabály alapján megállapította a képviselő-testület megválasztandó tagjainak számát. A törvény értelmében 25.000 lakosig – melybe Budakalász is tartozik – 8 egyéni választókerületi, és 3 kompenzációs listás mandátum adja a képviselők számát, ezen felül a polgármester személyét választjuk.

Jogszabály szerint a szavazókörök felülvizsgálata megtörtént. A szavazókörök számában, a szavazóhelyiségek címében az előző választás óta változtatás nem volt. A 2-es, 3-as és a 4-es szavazókör területi beosztásában történt kisebb módosítás, a választópolgárok számának optimálisabb elosztása érdekében.

Mindenkinek, de leginkább a 2-es, 3-as és 4-es szavazókör választópolgárainak javasoljuk, hogy a választási értesítőn figyeljék, hogy melyik szavazóhelyiségben adhatják le szavazataikat. Tájékoztatásul a honlapon közzétettük szavazókörönként az utcajegyzéket is.

Az őszi önkormányzati választásokra készülve az egyéni választókerületek területi beosztását a Helyi Választási Iroda határozattal állapítja meg, a választási eljárásról törvény szerint. Az egyes választókerületekben egyéni képviselők indulhatnak a képviselői mandátumért. A Helyi Választási Iroda Vezetője kialakítja a 10.000 főnél több lakosú településen az egyéni választókerületeket, melyhez a Helyi Választási Bizottság véleményét előzetesen ki kell kérni. A törvényi rendelkezések megszabják, hogy a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak, és a központi névjegyzék alapján választásra jogosultak száma megközelítően azonos legyen. Budakalászon 8 egyéni választókerületet állapít meg a vonatkozó határozat. A választásra jogosultak száma Budakalászon 2019. január 1-jei adatok alapján: 8.831 fő.