Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

„Falkában minden könnyebb”

2024. február 20.

A 2005 szeptembere óta működő Egészségklub több mint 240 tagot számlál és minden napra kínál programokat. Az általuk szervezett tavaszi és őszi szűrővizsgálatokon rendszeresen fennakad egy-egy lakótárs valamilyen kezdődő betegséggel. Az időben történő felismerés pedig döntő fontosságú a betegség kimenetelét tekintve. Nagy Edittel, az Egyesület elnökével és Németh Erika vezetőségi taggal, a klubház vezetőjével beszélgettem.

Hogy jött létre az Egészségklub?

Nagy Edit: Gál Katalin doktornő, jól ismert kalászi háziorvos kezdeményezte egy egészségvédelemmel foglalkozó csoport létrehozását. Olyan személyeket keresett, akik a szervezésben társai lehetnek. Így találta meg Garami Lászlóné Margót, majd segítségével tízen megalapították a Kalász Klub az Egészségért nevű szervezetet, mely a Magyar Rákellenes Liga budakalászi alapszervezeteként kezdett működni. Gál doktornő egészségügyi szakembereket hozott, ismeretterjesztő előadásokat szervezett. Majd 2008-ban kezdődtek a szűrések (nőgyógyászati, bőrgyógyászati és urológiai), melyek köre folyamatosan bővült és a klub taglétszáma is gyorsan növekedett. Klubdélutánok, kirándulások mellett heti rendszerességgel indultak a szárazföldi és a vízitorna órák. Évekig a Faluházban szerveztük a foglalkozásainkat, de egyre nehezebbé vált a teremfoglalás.

Hová kerültek át a foglalkozásaik?

Nagy Edit: 2017 végén kerestük meg Rogán László egykori polgármester urat. Hosszas beszélgetés, egyeztetés után ajánlotta a fel a volt BÉSZKÜ (Budakalászi Tanács Költségvetési Üzeme) területén üresen álló, nagyon elhanyagolt állapotú faházat. A siralmas állapota ellenére elfogadtuk, és az egyesület tagjai mintegy kéthavi megfeszített önkéntes munkával használhatóvá tették. A munkákban részt vállaló tagoknak örök emlék marad ez az építőtáborra hasonlító két nyári hónap.

Németh Erika: A házat szükségleteink szerint saját erőből be is rendeztük. Azóta minden rendezvényünket, tornafoglalkozásunkat itt tartjuk, és időnként más civil szervezet is igénybe veszi a termeinket. Igaz, itt nem tudunk 20 fős foglalkozásokat tartani, legfeljebb 10-14 fő fér el egyszerre, ezért aztán több, egymás utáni alkalommal tornázunk, alkalmazkodva az igényekhez. Előadásainkon sem tudunk 40-50 főnél többet befogadni. Az épületet szépen rendbe hoztuk és rendben tartjuk, egyedül az ablakok szorulnának nagyjavításra. A klubház közüzemi díjait az Önkormányzat fizeti, amiért nagyon hálásak vagyunk, és ezúton is köszönjük.

Két hónap önkéntesmunkával hozták rendbe a klubházat, ami ma több nem Egészségklubos rendezvényt helyszínéül is szolgál. Fotó: Nagy Edit

Milyen programokat kínál az Egészségklub?

Nagy Edit: Hétfőn reggel fél nyolckor Pappné Kotroczó Erzsébet testnevelő két tornaórájával kezdjük a hetet, délután kettőtől négyig kreatív foglalkozás keretein belül kézműveskednek a tagjaink. Kedden egymás után három székes tornaórát tartunk. A székes tornát mozgásukban korlátozottak is végezhetik. Minden ízületet átmozgatunk és izmokat nyújtunk. Kedden tíztől egy óráig a bridzs csoporté a nagyterem. Szerdán nyolctól jóga óra, délután fél kettőtől két csoport végez egyensúlytornát. Csütörtökön megint két tornaórát tart Papp Erzsi, kettőtől háromig senior tánc, öttől klubnap vagy előadás. Pénteken jóga, bridzs és megint kreatív foglalkozás, majd szombaton ismét jóga. Ezeken kívül lehet még a házban ping-pongozni, és hirdettünk karate önképzőkört is. Igyekszünk több férfit bevonzani, mert amennyire ők például az autójuk állapotára figyelnek, annyira nem tartják fontosnak saját egészségük megóvását. Jelenleg még többségben vannak az egyesületben a nők.

Németh Erika: Nemrég alakult a Gyaloglóklubunk, melynek tagjai keddenként sétálnak. Idénre már harminckét főre duzzadt a csapat, és csatlakoztak az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatához. Telefonos applikációval mérik a megtett távolságot, az országos versenyben az ötödik helyezést érték el. 2022-ben új kezdeményezésként főként férfi tagjaink részvételével létrejött egy katonai témájú csoport, akik a megalakulás óta több katonai létesítménybe ellátogattak. A klubban nagy közösségi élet van, minden évben szervezünk, rendezünk farsangot, majálist, 80 felettiek születésnapi köszöntését és lekvár főzést is. A legtöbb új tagunk friss nyugdíjas. Vannak támogatóink is, akik pártoló tagságukkal segítik a működésünket. Az SZJA 1%-át is tudjuk, és örömmel fogadjuk. Ezeken túl nagyon jó lenne, ha a helyi vállalkozói réteg a város civil szervezeteit a sajátjának érezné, és szponzorálná is őket.

Nagy Edit: Gál doktornő mellett Garami Lászlóné Margó volt a szervezet motorja. Kezdetben ő egyeztette a tornaórák támogatását az Önkormányzattal, később Parlagi Endre polgármestersége alatt a Népjóléti, mai nevén Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságába is beválasztották, ahol elérte, hogy az Egyesület által szervezett szűréseket végző orvosokkal az Önkormányzat kössön szerződést, azaz vállalja át a tiszteletdíjukat. Ez a mai napig is így van. Az Egyesület egyik vezetőségi tagja, dr. Csobod Judit kéri fel az orvosokat, segítőivel gyűjti a jelentkezőket és végzi az adminisztrációt. Ő kapja meg az orvosoktól a leleteket, amiket postán küld el a címzetteknek. Pozitív eredmény esetén igyekszik személyesen is segíteni az érintett lakótársnak.

Fotó: Endre Károly

Milyen szűréseket tartanak?

Nagy Edit: Bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, érszűkületi, vastagbéldaganat szűréseket, szemfenékvizsgálatokat szervezünk és dr. Göbl Richárd polgármester úr, aki neurológus szakorvos, tart nálunk demenciaszűrést. A szűréseket minden évben tavasszal és ősszel szervezzük meg, nem csak az Egészségklub tagsága, hanem a város minden lakója számára. Egy orvos egy alkalommal 25-30 embert tud szűrni. Szűrés fajtánként kettő-három alkalom van egy évben, legjobb esetben is kevesebb, mint száz ember tud sorra kerülni. Ennél sokkal több alkalomra lenne igény.

Németh Erika: Két éve a tüdőszűrés adminisztrációját is vállaljuk, sőt, az utolsó alkalomra már a szűrés helyét is mi biztosítottuk a házban. Emellett minden évben rendezünk szűrőnapot, ahol alapszűréseket végzünk (vérnyomás, vércukor-, koleszterinszint, testzsír, látásvizsgálat, különféle tanácsadások) saját pénzügyi keretünkből.

Említették, hogy kirándulásokat is szerveznek.

Nagy Edit: Télen zárt helyekre megyünk, múzeumokba, kiállításokra, és amikor megjön a jó idő, indulnak a túrák, kirándulások. Ezeket a kezdetektől Kecskés Éva szervezi. Kemecsei Edit a környéken szervez és vezet túrákat. Kecskés Éva egy évben kétszer buszos kirándulást is szervez a klubtagoknak, de családtagot is lehet hozni. Az ötven fős kirándulóbusz mindig megtelik. Olyan városokba, ahova jó a közlekedés, a vonatot is igénybe szoktuk venni. Az elmúlt 18 évben eljutottuk az ország szinte minden szegletébe.

Önkéntesek szűrésen, fotó: Nagy Edit

Hogyan kerültek az Egészségklubba?

Nagy Edit: 1986-ban költöztünk Kalászra. Amióta itt élek, főállású civil vagyok. Tagja voltam a Budakalászi Baráti Körnek, szerkesztőségi tagja a Kalász újságnak. Részt vettem a Testvérkapcsolatok Egyesületének alapításában, majd működésében. Mind a kettőbe bekúszott a helyi politika, ami sajnos a közösségek széteséséhez vezetett. Az Egészségklubba úgy kerültem, hogy Garami Margó szűrőnapot hirdetett, amire elmentem, és be is léptem a klubba 2007-ben. Elkezdtem jegyzeteket készíteni az orvosi előadásokról, amik meg is jelentek a Kalász újságban. 2013-ban, amikor elhatároztuk, hogy függetlenedünk a Rákligától, vállaltam, hogy utánajárok, hogyan lehet egyesületet alapítani. 2014 tavaszán sikerült megalapítanunk az Egészséges Budakalászért Egyesületet, ami a korábbi klub utóda. Az alapításkor két évre vállaltam az elnöki tisztséget, amit azóta még nem sikerült letennem.

Németh Erika: 2001-ben költöztem Budakalászra, 2017 nyarának elején mentem nyugdíjba. A nyár nagyon jól telt a sokévi munka után, de aztán hiányozni kezdett a közösség. Elkezdtem körülnézni a városban, hová, kihez lehetne csatlakozni. Idősek Klubja, Cserkészcsapat, Egészségklub? Úgy gondoltam, hogy cserkésznek már öreg vagyok, nyugdíjas klubhoz még fiatal, így a választás az Egészségklubra esett. Először egy Egészségklub által szervezett előadáson vettem részt, és a következő alkalommal már jeleztem, hogy szívesen vállalnék valamilyen feladatot az egyesületben. Eleinte a jegyzőkönyveket vezettem, majd miután megkaptuk a klubházat, én lettem annak vezetője. Emellett vezetőségi tag vagyok, közösségi programokat szervezek, és a klubház rendeltetésszerű működését irányítom, felügyelem. A vezetőség hét főből áll, de ez a programok megszervezéshez kevés lenne, ezért minden programnak van egy olyan koordinátora, aki nem tagja a vezetőségnek.

Fotó: Pinke György

Milyen fejlődési irányokat látnak még?

Nagy Edit: Az egészségügyi tájékoztató előadásokat, klubnapokat, a mozgásórákat, kirándulásokat, a közösségépítést továbbra is fontosnak tartjuk. Közösségünkben sokaknak nagy kihívás a digitalizáció. Több klubtársunk a zsebében hordja az okostelefont, de a SIM kártya még a régi készülékben van. Ha valakinek nincsenek meg az alapvető ismeretei, sok mindenből kimarad. Például el kell mennie Szentendrére egy egyszerű orvosi vizsgálat időpontfoglalásához, de az online térben szervezett eseményekről is lemarad. Okostelefon használatát elősegítő előadásokat szerveztünk, de azt tapasztaltuk, hogy mindenki más-más szinten van. Olyan önkéntesekre lenne szükségünk, akik több alkalommal vállalnák az oktatást kisebb csoportok számára, ahol a résztvevők közel azonos szinten állnak. Szeretnénk bővíteni a mozgásfajtákat, emelni a szűrések számát, mert hatalmas az igény a helyben végzett szakorvosi szűrésekre. Egyébként elég csak megkérdezni klubtagjainkat, máris számtalan új igénnyel találjuk szemben magunkat. A klubban megtanultuk, hogy együtt, „falkában” minden könnyebb. Létrejött egy közösség, ami felemel és megtart. Jó ide tartozni. Egyelőre csak reméljük, de nem adjuk fel, hogy a fiatalabb korosztály és a férfi lakótársak körében is ismertebbé tudjuk tenni a klubunk által nyújtott lehetőségeket testük-lelkük fitten tartásához.

„A város egyik legnagyobb civil szervezete az Egészséges Budakalászért Egyesület, mindenki által használt neve az Egészségklub. Megalakulásuk óta elsődleges céljuknak tartják az egészségügyi szűréseket, az évenként megszervezett szűréseken nagyon sok budakalászi jelentkezik a vizsgálatra. A gyors felismerés az esetek bizonyos százalékában életeket mentett. Az Egészségklub mindenkor számíthatott az Önkormányzat támogatására, így történt 2023-ban is és így történik idén is.” – fogalmazott Balogh Csaba önkormányzati képviselő, a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának elnöke.

Az Egészségklub címe: Budakalász, Szentendrei út 24, weboldala: bkegeszsegklub.hu, emailes elérhetősége: bkegeszsegklub@gmail.com

Urbán Ákos

Az interjú megjelent a Budakalászi Hírmondó februári lapszámában.