Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Fásítás a közösségi tervezés jegyében

2022. június 07.

Újabb komplex kertépí­tészeti és tereprendezési tervek készültek el Budakalászon. A beérkezett javaslatokat a szaktervezők kiértékelték, a szakmailag megfelelő ötleteket pedig beépítették az anyagba. Az elkészült terveket májusban Szentistvántelepen, a Berdó városrészben, a Tóparton és a Prekobrdon mutatták be az érdeklődőknek.

„A 2011 Egyesület hirdette meg az 1000 új fát Budakalásznak programot, és ezzel a kezdeményezéssel a település közterületein szeretnénk városunk klímáját felfrissíteni, a Budakalászon élőkből pedig valódi közösséget kovácsolni – emlékeztetett Nagel István alpolgármester. – Az Önkormányzat azonban nem ültethet akárhová fát, a munkálatokhoz szükség van egy szaktervező által elkészített, a közüzemi szolgáltatókkal egyeztetett tervre. Ez alapján lehet a különböző fajtájú és méretű növényeket a megfelelő helyre ültetni.”

A város vezetői szerint lényeges szempont, hogy a budakalászi lakosok magukénak érezzék kertjük előtti zöldfelületet, ezért is vonják be őket a tervezésbe és a fák ültetésébe.

A tervezési folyamat fontos része volt a lakossági javaslatok összegyűjtése, majd a tervek bemutatása az érdeklődőknek. Ezúttal több itt lakó tájépítész is bekapcsolódott a munkába.

A fórumok befejeződtek, a terveket a szaktervezők véglegesítik, ezután pedig a megvalósítás következik a sorban. Pályázati úton elnyert fák elültetése mellett a város költségvetésében is van forrás a zöldterületek kialakítására, így idén is tovább gazdagodhat a település. Azokon a területeken, ahol útépítés várható, természetesen összehangolják majd a munkálatokat.

A városvezetés komolyan veszi az évekig figyelmen kívül hagyott szabályt: úttervezés nincs zöldfelületi tervek nélkül, így biztosítható csak a fák helye a közterületeken.

Képünk a tavaly novemberi városi faültetésen készült.