Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Fehér Zita demencia szakápoló inspiráló előadást tartott a márciusi Alzheimer Cafén

2024. március 21.

Hogyan lehet korunk egyik legnehezebb témájáról tudományos alapossággal, több évtizedes tapasztalattal úgy beszélni, hogy a hallgatóság a végén feltöltődve, útravalóval ellátva lépjen ki a teremből?

A budakalászi Alzheimer Café közönsége gyakran az otthon ápolt ágya mellől indul el a rendszeres alkalomra és oda is tér vissza. Hogyan is lehetne másra törekedni, mint mosolyt csalni és erőt adni azoknak a kalásziaknak, akik egyedül maradtak ápolásra szoruló szüleikkel, azokkal az emberekkel, akik egy életet végigdolgozva, adózva, új generációt létrehozva élték le életüket és akikről az állam, amikor nem csak a jelenlétünkre, hanem szakápolásra is szorulnának, nem gondoskodik.

Balogh Csaba képviselő, az Alzheimer Café kezdeményezője és szervezője nyitotta meg az alkalmat és mutatta be Fehér Zita szakápolót, aki 13 évig Nagy-Brittaniában dolgozott, egy olyan országban, ahol átlagosan 5-6 évvel tovább élnek az emberek, így az időseket érintő demencia is hamarabb, látványosabban jelentkezett a társadalomban.

Fehér Zita egy szemléletes példával vezette be az előadását:

A gyerekünknek megtanítjuk megmosni a fogát és ő az élete folyamán ezt a tudást minden nap használja. Majd, mikor az idegrendszere idős korára megbetegszik és képtelenné válik végrehajtani a több, mint fél évszázadig ismételgetett mozdulatsort, nem értjük és türelmetlenül állunk a nagyszülőnk, szülőnk mellett.

A szakember kiemelte, az ápolást végzők védelme kulcsfontosságú; egy demenciának ne legyen két áldozata. Fehér Zita tipikus Alzheimer tünetek tudományos hátterét is bemutatta; a fürdetés körüli nehézségét, vagy az alkonyati nyugtalanságét.

A szakember az alkalom második felében, a gazdag előadás után az érintett kalásziak vagy a például Érdről idelátogató rendszeres Alzheimer Club vendégek kérdéseire válaszolt. A tünetenyhítő gyógyszerek hatásait, az ápoló pihenésének, alvásának feltételeit és annak megfelelő kialakítását is részletesen bemutatta, majd szempontokat adott ahhoz, hogy könnyebben meg tudjuk ítélni, mikor nem lehet tovább halasztani a segítség bevonását. Végül a demencia kialakulásának hátteréről és a megelőzésről is beszélt.

Az esemény zárásaként relaxációs technikát tanított a közönségnek, zenével egybekötött pár perces feltöltődéssel indulhatott mindenki haza, hogy a hétköznapokban bevethető praktikákat használva megkönnyítse az ápolt és önmaga életét.

Balogh Csaba képviselő virággal köszönte meg Fehér Zitának az előadást.