Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Felépült a Patakpart Általános Iskola

2021. február 22.

A kivitelező jelentése szerint az iskolaépítési projekt február 19-én lezárult, indulhat a műszaki átadás-átvétel.

Jövő februárban fejeződhet be a Patakpart Általános Iskola építése – adtuk hírül 2020 májusában. Budakalász Város Önkormányzata ekkor állapodott meg a kivitelező Swietelsky Építő Kft.-vel az iskola eredeti szerződésében szereplő átadási határidő módosításáról. A szerződésmódosításra azt követően került sor, hogy a vállalkozó 2019 őszén – különféle indokokra hivatkozva – kilenc hónapos csúszást jelentett be. Az önkormányzat ezek után több körben egyeztetett a kivitelezővel, illetve a kormányzati támogatást nyújtó Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőivel, ekkor állapodtak meg a 2021. február 19.-i határidőben, melyet a kivitelezővel sikerült is betartatni, így a tervezett időpontban megkezdődhet a műszaki átadás-átvételi folyamat. Ez várhatóan egy hónapig tart majd, ezt követheti majd a használatba vételi engedélyezési eljárás.

Korszerű iskola, új utakon

A szerződésmódosítás tartalmazta, hogy az épületnek a 2021 januárjától életbe lépő szigorúbb energetikai szabványnak is meg kell felelnie, ennek köszönhetően

szeptembertől egy 21. századi technológiával rendelkező, korszerű épületet vehetnek majd birtokba a budakalászi gyerekek.

Nem elhanyagolható szempont, hogy amint a Patakpart Általános Iskola megnyitja kapuit, Budakalász másik két iskolájában, a Kalász Suliban és Szentistvántelepi Általános Iskolában is jelentősen csökkenni fog az osztálytermek zsúfoltsága.
A műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi eljárás lebonyolítása mellett fontos feladata még a városvezetésnek, hogy előteremtse az új iskola jobb megközelítéséhez nélkülözhetetlen úthálózatbővítés és felújítás költségeit, a mintegy 1,2 milliárd forintos bekerülési költséget a város egymaga nem tudja kifizetni. Ennek érdekében jelenleg is tárgyalások folynak a kormányzati szereplőkkel.

Az úthálózat fejlesztése nélkülözhetetlen, de ehhez nagyon sok pénzre van szükség, ami meghaladja a város pénzügyi lehetőségeit.

Az iskolaépítés előzményei

A most felépült iskola körül kialakult helyzet megértéséhez érdemes felidézni, hogy 2013. január 1-től az állami köznevelés rendszere alapvetően átalakult. Míg korábban több mint kétezer önkormányzat tartotta fenn a hazai általános iskolákat, 2013-tól csak egy állami fenntartó maradt – maga az állam. Az állami közoktatás működtetése egy háromszintű hierarchikus rendszerben történik: legfelül van a minisztérium, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ; középen a tankerületek, alul pedig maguk az iskolák.
Az iskolaépítés előzményeiről tudható, hogy városunk az M0 körgyűrű bővítése és a Megyeri híd megépítése után az óriási forgalomnövekedés miatti környezeti károk ellentételezésére évi 250 millió forint (+Áfa) értékű beruházást kapott (volna) az államtól, amit 2008-tól az M0 következő szakaszának befejezéséig járt Budakalásznak. Bár ezt szerződésben vállalta az állam, néhány év után mégsem teljesült, a jogi eljárás ezért indult.

Ennek befejezése előtt, 2016-ban, Budakalász akkori vezetése peren kívüli megállapodást kötött, melyben lemondott a környezeti károk ellentételezéséről. Az állam ugyan milliárdos kompenzációt fizetett ezért, de a hatalmas pénzt egy állami feladatra költötte az akkori városvezetés.

Az iskolaépítés okán nem csupán a környezeti károk ellentételezésének hiánya merülhet fel: az új iskola 3,5 milliárdos költségvetéséből kimaradtak az iskolai eszközök, berendezések, de ami ennél is nagyobb baj, hogy a szükséges úthálózatrekonstrukció tetemes költségei is.

Az önkormányzat lakossági egyeztetést kezdeményezett a Patakpart Általános Iskolához kapcsolódó közlekedésfejlesztésről. Várják a veléményeket, kérdéseket a beszeljukmeg@budakalasz.hu e-mail címen. Az egyeztetéshez kapcsolódó cikket a Budakalászi Hírmondó január-februári számában és online ide kattintva olvashatják>>

A Budakalászi Hírmondó január-februári számában megjelent interjút Kovács Kristóf Áronnal többek között arról, hogy 2021 szeptemberében félházzal indul majd a tanév ide kattintva olvashatják>>

Az iskolának időközben elindult a hivatalos weboldala is, érdemes időről-időre felkeresni azt az érdeklődőknek, a tartalmak folyamatosan bővülnek:

www.patakpartiskola.hu