Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 16. szombat | Gál napja

Hírek

 

Fellebbezett a 10 millió forint hátralékot felhalmozott egykori bérlő

2021. szeptember 03.

A bíróság első fokú ítélete ellen az egykori bérlő fellebbezést nyújtott be, így a Szentistvántelepi Polgári Kör egykori Arany János utcai épületének kálváriája a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik.

Idén júniusban, az eljárás ötödik évében hirdetett elsőfokú ítéletet a Szentendrei Járásbíróság az Arany János utca 3. szám alatt álló önkormányzati ingatlannal kapcsolatban. A bíróság az alperes egykori bérlő terhére értékelte a kifejezett perelhúzó magatartást és az önkormányzat követeléseit jogosnak tartva kötelezte az alperest, hogy ürítse ki az ingatlant és fizesse meg a hosszú évek alatt felhalmozott lakbértartozását és annak kamatait.

Az alperes viszontkeresetét a bíróság elutasította, melyben az egykori bérlő 20 millió forint megfizetésére kérte kötelezni az önkormányzatot részben jogalap nélküli gazdagodás, részben biztatási kár címén. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy 2011 nyarán szóban megállapodott Rogán László akkori polgármesterrel, hogy megvásárolhatja majd az ingatlant, de ezt a perben nem tudta igazolni.

A bíróság ítéletében kötelezte az alperest, hogy 30 napon belül az ingatlant ürítse ki, és adja át, illetve 15 napon belül fizesse meg a városnak járó és 2016. augusztusától esedékes 9.957.143 forint lakásbérleti és használati díjat, valamint ennek késedelmi kamatát. Továbbá 2021. április 1-től kötelezte az alperest, hogy a lakás kiürítéséig minden hónapban 200.000 forint használati díjat fizessen.

Az Arany János utca 3. előtt rendszeresen nagyértékű autók parkolnak. A városnak járó lakbért öt éve nem fizeti az ingatlan használója.

Budakalász Város Önkormányzata tíz évvel ezelőtt határozott idejű, 5 évre szóló bérleti szerződést kötött az alperessel. A határozott idejű szerződés lejárta előtt, még 2016 májusában az önkormányzat tájékoztatta őt, hogy a lakásbérleti szerződést nincs szándékában meghosszabbítani, egyben felszólította a bérlőt, hogy 2016. augusztus 31-ig a lakást kiürített állapotban szolgáltassa vissza, de ez nem történt meg. A per ezért indult. Az öt évvel ezelőtti és az azóta folyamatos felszólítások ellenére alperes az ingatlant a mai napig nem hagyta el.

A nagy telket és a 123 nm alapterületű ingatlant anno a Szentistvántelepi Polgári Kör vásárolta, illetve építtette, majd az épület később is főleg közösségi célokat szolgált. Az épületen lévő emléktáblaavatás évfordulójáról nemrég beszámoltunk.

A Budapest Környéki Törvényszéken folytatódó eljárásról tájékoztatást adunk.

Az ingatlant anno a Szentistvántelepi Polgári Kör vásárolta, illetve építtette.