Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Figyelembe veszik a kalásziak érdekeit – lakossági fórum volt az új ivóvíz-gerincvezeték építéséről

2024. március 07.

Rövidesen megkezdődik a Budakalász biztonságos ivóvízellátását is szolgáló nagy átmérőjű gerinchálózat cseréje, a több kilométer hosszon új gerincvezetéket épít ki az állami vízszolgáltató. Annak érdekében, hogy a budakalásziak időben értesüljenek a beruházás minden lényeges részletéről és a várható korlátozásokról, a megrendelő DMRV, a megbízott fővállalkozó Mészáros és Mészáros Zrt., valamint a kivitelező Penta Kft. részvételével lakossági fórum volt a Faluházban.

Március közepén megkezdődik Budakalász és a térség településeinek biztonságos ivóvízellátását szolgáló nagy átmérőjű gerinchálózat cseréje. A Duna-parti kutaktól az ürömi víztároló medencéig több mint 8 kilométer hosszan új, 500 milliméter átmérőjű gerincvezetéket épít ki az állami vízszolgáltató. A munkálatokat és a várható korlátozásokat is bemutató lakossági fórum elején Nagel István alpolgármester jelezte, hogy a vízkorlátozások megszüntetése miatt Budakalásznak is érdeke ez a beruházás. A munkálatok érintik a város belső területeit, ezért a városvezetés nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az elkerülhetetlen közlekedési korlátozások csak a legszükségesebb mértékűek legyenek. Az elmúlt hetekben intenzív és eredményes egyeztetések folytak a megrendelő, a fővállalkozó és a kivitelező cég képviselőivel. A Mályva utcai bölcsőde, a Telepi Óvoda, illetve az Egészségház közelében Budakalász azzal a feltétellel adja ki a szükséges engedélyeket, hogy itt csak a nyári szünet idején lehet majd munkát végezni. Megértjük a beruházás fontosságát, a cél érdekében tudomásul vesszük a várható nehézségeket, de elengedhetetlennek tartjuk, hogy a budakalásziak, és főként az érintett utcák lakói, időben pontos tájékoztatást kapjanak a korlátozásokról – fogalmazott Nagel István.

Nagel István alpolgármester: a vízkorlátozások megszüntetése miatt Budakalásznak is érdeke ez a beruházás.

Az új vezetéket 11 csatlakozási ponthoz kell eljuttatni

Balogh Zsolt, a DMRV Zrt. műszaki igazgatója rövid előadásában elmondta: az elmúlt évtizedekben a nagyarányú népességnövekedés és a fogyasztói szokások megváltozása miatt a nyári csúcsidőszakban gyakoriak voltak a vízkorlátozások a Pilisi-medence településein. A vízkorlátozás a teljes rendszert, így Budakalászt is érintette, a beruházással ezen a helyzeten kívánnak változtatni. Új kutak és víztározó medencék létesülnek, közöttük pedig a jelenleginél nagyobb átmérőjű gerincvezetéket építenek. Budakalászon az új gerincvezetéket városszerte az elosztóhálózat 11 csatlakozási pontjához kell eljuttatni. A projekt megvalósulását követően javulni fog a vízminőség és a vízellátás biztonsága.

Balogh Zsolt, a DMRV Zrt. műszaki igazgatója: a projekt megvalósulását követően javulni fog a vízminőség és a vízellátás biztonsága.

A közintézmények közelében a nyári szünetben lehet dolgozni

Szabó Balázs, a fővállalkozó Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője, valamint Süle Csaba, a kivitelező Penta Kft. projektvezetője tájékoztatta a megjelenteket a munkálatok részleteiről. Jelezték, hogy Budakalász kérésére három ütemben zajlanak majd a csőfektetési munkálatok. Az intézmények közelében csak a nyári szünet ideje alatt lehet munkát végezni, de például megközelítését folyamatosan biztosítani fogják.

Szabó Balázs, a fővállalkozó Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője

Elhangzott, hogy a város belső területein zajló munkák megkezdése előtt az érintett ingatlantulajdonosok a munkakezdés előtt legalább 5 munkanappal kapnak majd értesítést és a kivitelező cég munkatársai napi kapcsolatban lesznek a lakókkal. A munkavégzés alatt az érintett utcákba és ingatlanokba a reggeli és délutáni ki- és bejutás zavartalan lesz. Minden kérést igyekeznek figyelembe venni, a könnyű kapcsolattartás érdekében pedig megadták a kivitelező cégek munkatársainak telefonszámát is: Bán Lajos (Bonex Kft.) +36 70 430 9614; Süle Csaba (Penta Kft.): +36 30 606 7391; Király Zoltán (Mészáros és Mészáros Zrt.) +36 30 936 5188;  Csetneki Csaba (Mészáros és Mészáros Zrt.) +36 30 354 1363.

Süle Csaba, a kivitelező Penta Kft. projektvezetője

Az Önkormányzat ütemezési javaslatát ITT tekinthetik meg.

Körültekintő munkavégzés

Lakossági kérdésre válaszul elhangzott, hogy az Egészségház megközelítése végig zavartalan lesz. A munkálatok idején sem lesz vízminőség-romlás, amíg el nem készül az új vezeték, addig a régi működik. Mielőtt megtörténik az átkötés, az új vezetéket kifertőtlenítik, nyomáspróbát és vízminőség-ellenőrzést is tartanak. Az átkötések idején néhány órás vízkorlátozás lesz, de erre előzetesen felhívják majd a figyelmet. A kivitelező a napi munkavégzés során, lehetőség szerint csak annyi munkaárkot nyit meg, amennyit aznap vissza is tud temetni. A csőfektetés után a kitermelt földet visszatöltik és az útburkolat ideiglenes fedést kap. A bolygatott föld ülepedése után készül majd el az új aszfaltburkolat. Az érintett kocsibeállókat is mindenhol az eredeti állapotukba állítják helyre.

A kivágott fákat pótolni kell

A fórumon elhangzott: az új gerincvezeték építése, ahol az elkerülhetetlen, fákat, bokrokat is érint majd. A zöld állomány károsításának minimalizálása érdekében a hivatal környezetvédelmi irodavezetője a kivitelezővel személyesen végigjárta a tervezett nyomvonalat és ahol lehet, ott a nyomvonal módosításával igyekeztek megóvni a fákat. Ahol ez nem lehetséges, ott a kivitelezőnek kell engedélyt kérnie, a kivágott fákat pedig az előírások szerint köteles pótolni. Cél tehát a zöld állomány károsításának minimalizálása.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló munkálatok Budakalász külső területein március 11-én kezdődnek. A város belső területein forgalmi korlátozásokra kell készülnünk, de az állami beruházás eredményeként megszűnhetnek a nyári vízkorlátozások, több és jobb minőségű ivóvíz kerül majd a hálózatba. A megrendelő DMRV Zrt. és a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. előzetes tájékoztatója itt olvasható.

Fotók: Szabó Zoltán

Az új 500 mm átmérőjű gerincvezetéket 11 csatlakozási ponthoz kell eljuttatni ahhoz, hogy a rossz állapotban lévő régi 300 mm átmérőjű vezetéket Budakalászon kiváltsák. Az előzetes tervek alapján a Téglási András utca és a körforgalom közötti (lilával jelölt) szakaszt egy speciális béleléses technológiával tervezi felújítani az állami vízszolgáltató. A Lenfonó csomópontnál az új vezetéket bontás nélkül, sajtolásos technológiával fogják kiépíteni.