Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 28. szerda | Elemér napja

Hírek

 

Figyelemfelhívás takarékos ivóvíz-felhasználásra

2022. augusztus 23.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (DMRV Zrt.) az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján ismét felhívja a fogyasztók figyelmét a takarékos ivóvíz-felhasználásra. Pest megye térségében, az előttünk álló napokban újabb hőhullám érkezésére kell felkészülni.

A megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybe vételét okozhatják Nagykovácsi, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka, Szentendre, Pilisszentlászló, valamint Budakalász településeken. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot keletkezhet, melynek következtében helyi nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

A fentebb leírtakra tekintettel, az újabb vízkorlátozás és a vízhiány kialakulásának megelőzése céljából, vagyis annak érdekében, hogy vízhez jusson minden felhasználó, a DMRV Zrt. kéri, hogy mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására, és korlátozza az ivóvíz más irányú felhasználását, így például az autómosást vagy a medencék feltöltését. Csökkentsék a növényzet locsolására használt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát – amit a mostani esős időjárás nem is indokol. Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, az utak és a járdák locsolását, hiszen a talaj felsőbb rétege alaposan átázott. Kérik továbbá az Önkormányzatok közterületi – például tűzcsapról történő – locsolási célú vízvételezésének minimalizálását.

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás biztosítása érdekében, a DMRV Zrt. az érintett települések esetében vízkorlátozás elrendelését kezdeményezheti. Ha vízfogyasztók megfogadják a leírtakat és együttműködnek a szolgáltatóval, akkor elkerülhető lesz a vízkorlátozás bevezetése, illetve a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány – zárul a társaság közleménye.

A figyelemfelhívás nem véletlen, hiszen az idei kánikulák korábban meghozták a vízhiányt is, az akkor kialakult helyzetről itt írtunk bővebben.

A DMRV tervezett kapacitásbővítéséről itt olvashat.