Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

Figyelemfelhívás takarékos ivóvíz-felhasználásra

2022. július 15.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (DMRV Zrt.) az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján ismét felhívja a fogyasztók figyelmét a takarékos ivóvíz-felhasználásra. Pest megye térségében, az előttünk álló napokban újabb hőhullám érkezésére kell felkészülni, miközben számottevő csapadék érkezése továbbra sem várható. A hetek óta tartó száraz, aszályos időszakban a tapasztalatok szerint a vízfogyasztás hirtelen, ugrásszerűen megnövekedhet. Jelenleg a DMRV Zrt. minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik, szolgáltatási területén sehol nem alakult ki vízhiány. A társaság minden minden eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvíz-ellátás biztosítása érdekében.

Mindezek ellenére a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybe vételét okozzák Nagykovácsi, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka, Szentendre, Pilisszentlászló, valamint Budakalász településeken. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot keletkezhet, melynek következtében helyi nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

A fentebb leírtakra tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és a vízhiány kialakulásának megelőzése céljából, vagyis annak érdekében, hogy vízhez jusson minden felhasználó, a DMRV Zrt. kéri, hogy mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására, és korlátozza az ivóvíz más irányú felhasználását, így például az autómosást vagy a medencék feltöltését. Csökkentsék a növényzet locsolására használt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát. Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, az utak és a járdák locsolását. Kérik továbbá az Önkormányzatok közterületi – például tűzcsapról történő – locsolási célú vízvételezésének minimalizálását.

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás biztosítása érdekében, a DMRV Zrt. az érintett települések esetében vízkorlátozás elrendelését kezdeményezheti. Ha vízfogyasztók megfogadják a leírtakat és együttműködnek a szolgáltatóval, akkor elkerülhető lesz a vízkorlátozás bevezetése, illetve a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány – zárul a társaság közleménye.

A figyelemfelhívás nem véletlen, hiszen az első idei kánikula meghozta a vízhiányt is, a kialakult helyzetről itt írtunk bővebben.