22 °C

Budakalász

2020. július 06. hétfő, Csaba napja

Hírek

 

Figyeljünk oda, hogy mivel tüzelünk kályhánkban

2019. december 18.

Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt a világon. A levegő szennyezésében az egyik legfontosabb tényező a fűtésből, hulladékégetésből származó szmog, és ez alól sajnos Budakalász sem lehet kivétel. Lássuk, hogyan járulhatunk hozzá a levegőminőség védelméhez és mit tehetünk, ha a szomszéd kéményéből fojtó, nehéz füst dől.

Kormányrendelet határoz arról, hogy mi kerülhet a kályhába, kazánba: a kereskedelemben kapható tüzelőanyagokon (tűzifa, szén, fabrikett stb.) kívül papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető. Ez azt jelenti, hogy csakis festék- és ragasztóanyag-mentes fát szabad eltüzelnünk! A jogszabályi tiltás nem véletlen, hiszen a lakozott, festett, ragasztott anyagok égetésekor egészségkárosító anyagok, mérgek szabadulnak fel. Ezek a szúrós, fojtó füst leggyakoribb kiváltói. A hulladékégetés jogsértő tevékenység, többszázezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Az országos légszennyezőanyag-kibocsátási adatokból kiderül, hogy a lakossági fűtés járul leginkább hozzá a szállópor-koncentrációhoz. Az ultrafi nom, káros részecskék elsősorban a fűtésből, valamint a közlekedésből származnak és egészségünkre nézve számos kedvezőtlen hatásuk van. A skála igen széles: a légúti problémáktól, az allergiás megbetegedéseken keresztül egészen a tüdőrák kialakulásának megnövekedett kockázatáig sokféle megbetegedéssel találkozhatunk, amelyek a szállópor, azaz a PM10 számlájára írhatók. A légszennyezés és az említett megbetegedések közötti kapcsolatot ma már számos kutatás is alátámasztja. Tehát ne a bírság, hanem a saját és környezetünk egészségének súlyos veszélyeztetése legyen a visszatartó erő. Fával fűtök, okosan Nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk. Míg a földgáz használata esetén az egészségügyi szempontból a legveszélyesebbnek tekintett kisméretűrészecske-kibocsátás elhanyagolható, addig a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fa mellett döntsünk, a szén jóval inkább szennyezi a levegőt az égése során.

Az emberiség történelmében a fa a legrégebben használt energiahordozók egyike. Helyes felhasználása nemcsak a levegő védelme szempontjából fontos, de a fűtés költségeit is csökkenthetjük. A fával tüzelők gyakran frissen kivágott fával, 40-50% nedvességtartalmú tüzelőanyaggal fűtenek, pedig a fában rejlő energia nagy része ilyenkor a víz párologtatása miatt elvész. Vizes fa égetésekor nagy mennyiségű kátrány is kicsapódik, amely könnyen el is dugíthatja a kéményjáratot. Ezért, ha tehetjük, legkésőbb nyár elején vegyük meg a téli tüzelőt! Fontos, hogy a faanyag felelős erdőgazdálkodásból származzon. A tüzeléshez szükséges alacsony nedvességtartalmat csak a kivágástól számított 8-12 hónap fedett, de szellős helyen történő száradás után éri el a fa. A begyújtás előtt meg kell győződnünk a tüzelőberendezés épségéről és a kémény megfelelő állapotáról is: szükség esetén hívjunk szakembert!

Az Agrárminisztérium „Fűts okosan!” című programjának köszönhetően bárki széleskörűen tájékozódhat, hogy milyen tüzelőanyagot, milyen módon használjon fűtésre: www.futsokosankampany.hu.

A környezetbarát tüzelés 10 legfontosabb szabálya

1. Fűtési és meleg víz előállítási igényemnek és lehetőségeimnek megfelelő, a lehető legkörnyezetbarátabb tüzelőberendezést telepítem otthonomba.

2. A tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert szakember segítségével helyezem üzembe.

3. Felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolok.

4. A tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítom legalább 12 hónapig.

5. A tüzelőberendezést környezetbarát módon rakom meg és gyújtom be.

6. A tüzelés során biztosítom a szükséges égéslevegőt.

7. Gondoskodom otthonomban a megfelelő hőszigetelés kialakításáról.

8. A tüzelőanyaggal takarékoskodom, a hőmérsékletet a takarékosság figyelembe vételével állítom be.

9. Gondoskodom a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálatáról és karbantartásáról.

10. Soha nem égetek hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.

Mit tehetünk, ha füstöl a szomszéd?

Mint minden vitás ügyben, itt is a békés megoldásra érdemes törekednünk. Célravezető ilyenkor személyesen felkeresni a szomszédot, és jelezni neki, hogy füstje zavaró – nem biztos, hogy ennek ő is tudatában van. Ha mégis intézkedésre lenne szükség, két megoldás létezik. Közérdekű panaszbejelentést – írásos beadványt lehet benyújtani az illetékes járási hivatalhoz, a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatalának Hatósági Osztályához (Szentendre, Dózsa György út 8., 2000. telefon: (26) 501-921, (26) 501-905, (26) 501-920). A városrendészek is segítségükre tudnak a lenni, abban az esetben, ha zavaró égetés időpontjában dokumentálni tudják történteket. Elérhetőségük: (70) 314-6104, hívható mindennap 6 és 22 óra között.