Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Filmstúdió projekt – a Fidesz frakció és a kalászi civil szervezetek vezetőit és tagjait hívtuk egyeztetésre

2021. május 05.

A múlt heti kibővített tervtanácsi ülésen egy világszínvonalú, ugyanakkor tájképi látványban meghatározó épületegyüttest vázolt fel a beruházó. Az önkormányzat a projektről a Fidesz frakció és a helyi civil szervezetek képviselőivel is egyeztet, a végleges koncepciótervet pedig lakossági véleményezésre bocsátja majd.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a közelmúltban a Market Asset Management Zrt. egy filmstúdió építésének tervével kereste meg az önkormányzatot. A Budakalász külterületén kiszemelt terület a Gyógynövénykutató Intézet és a METRO áruház mögött fekszik, és a GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt. tulajdona. Az eladási szándékot nem, de a hasznosítás lehetőségeit a helyi építési szabályokon keresztül befolyásolhatja az önkormányzat.

A múlt heti kibővített tervtanácsi ülésen a koncepciótervet bemutatta a Market Asset Managemet Zrt. Ezen az állandó tervtanácsi tagok mellett olyan szakemberek is részt vettek a városvezetés meghívására, akik a fenntartható épületkialakítás szakértői, illetve van tapasztalatuk ekkora léptékű beruházást illetően. Ezt a koncepciótervet tárta most a városvezetés a helyi civil szervezetek képviselői és a képviselőtestület elé.  Hétfőre a Fidesz-frakció három önkormányzati képviselőjét – Máté Istvánt, Rogán Lászlót és Tolonics Istvánt –, kedd délutánra pedig a civil szervezetek – Budakalászi Duna-partért Egyesület, CivilKalász, 2011 Egyesület – vezetőit, érdeklődőit hívtuk egyeztetésre, hogy átadjuk a jelenleg rendelkezésünkre álló információkat. Az egyeztetésen Máté István, Tolonics István, valamint a CivilKalász és a 2011 Egyesület jelent meg. A megbeszélés folytatódik, eredményeiről később beszámolunk, a végleges koncepciótervet pedig lakossági véleményezésre bocsátjuk.

A bemutatott koncepciótervben egy világszínvonalú, ugyanakkor tájképi látványban meghatározó épületegyüttest vázoltak fel. A városvezetés által képviselt „zöld” és fenntarthatósági szempontok érvényesítését a beruházó is fontosnak tartja, de ezek konkrét megvalósulásról számos kérdés még tisztázásra szorul.

Egyeztetés a helyi civil szervezetek képviselőivel 2021.05.04-én.

Tekintettel a tervezett beruházás jelentőségére, a városvezetés jelezte, hogy a beruházói terveket a környezetvédelmi, építészeti és a gazdasági-adóbevételi szempontok érvényesítése mellett a lakosság véleményének figyelembe vételével kívánja elbírálni. Ennek előfeltétele, hogy a helyi lakosok a hasznosítási koncepcióról és az alternatívákról hiteles tájékoztatást kapjanak, megismerjék az egyes lehetőségek kockázatait és előnyeit. Az önkormányzat a szempontok értékelésébe építész-tájépítész szakemberek mellett a helyi civil szervezeteket is aktívan be kívánja vonni.