Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 15. péntek | Teréz napja

Hírek

 

Filmstúdió-projekt: kutatási eredmények a szakértő szempontjából

2021. július 30.

Múlt héten tettük közzé a Budakalászra tervezett filmstúdióról készült reprezentatív közvéleménykutatás eredményeit, amely legalább annyira megosztotta a város lakóit, mint maga a kérdés: épüljön-e filmstúdió Budakalászra? Ságvári Bence, a Fabricula Bt. kutatási vezetője válaszolt a kutatással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

 

 

Összefoglalva, egy mondatban a kutatás tanulsága leginkább az, hogy ez egy „döntetlen közeli” állapot, tehát nem lehet azt mondani, hogy a település lakossága egyértelműen elutasítja a beruházást, de azt sem, hogy többség egyértelműen támogatná azt.

A szakértő szerint az eredményeket pontosabban így lehetne ismertetni: százalékos arányukat tekintve a legnagyobb csoportot a beruházást elutasítók alkotják (39%), de hasonlóan magas (33%) a támogatók aránya, illetve azoké is, akik inkább bizonytalanok, azaz hezitáló, köztes állásponton vannak (28%).

Ugyan sok szempontból egyszerűbb lett volna csupán egy igen-nem kérdést feltenni, de ez véleményem szerint láthatatlanná tette volna ezt az bizonytalan csoportot. Egy ekkora horderejű, jövőbeli beruházás esetében legitim vélemény az, ha valaki nem egyértelmű igen vagy nem válaszokban gondolkodik. Az pedig félrevezető lehet, ha ezt a köztes csoportot megpróbáljuk támogatóként vagy ellenzőként „elszámolni”, attól függően, hogy a támogató vagy ellenző csoportban szeretnénk több embert látni. Ettől még az önkormányzatnak természetesen majd igennel vagy nemmel kell döntenie.

Ezek alapján jogos volt a kutatási eredményeket ismertető hír, mely szerint megosztott a település lakossága. Mint minden hasonló kutatás, ez is leginkább a lakossági vélemények általános irányait képes felmérni, ahol az egymáshoz nagyon közel lévő százalékos eredmények mechanikus összehasonlítása és ebből nagyon markáns vélemények megfogalmazása félrevezető lehet. (Ilyen esetekben már sajnos a 40-60% is nagyon közel van egymáshoz, hiszen ha 10 emberből 1 megváltoztatja a véleményét, akkor már fordul a kocka.) Ha figyelembe vesszük, hogy ez egy viszonylag kis mintán készült kutatás volt, akkor járunk el helyesen, ha nagyjából három egyforma méretű csoportot képzelünk magunk elé és őket próbáljuk meg jobban megérteni.

Ezért volt fontos az elemzésben annak részletes vizsgálata, hogy vajon miként jellemezhető ez a három nagy csoport demográfiai szempontból, melyek voltak a fontos pro és kontra érveik a beruházással kapcsolatban, illetve mennyiben látják máshogyan a település aktuális problémáit.

Az életkor és iskolai végzettség szerinti eredmények minden közvéleménykutatásban az egyik elsődleges elemzési szempontot jelentik. Ezek alapján értékmentes megállapítások tehetők, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban megértsük az egyes csoportok összetételét. Ságvári Bence szerint fontos, hogy itt sosem kategorikus állításokról van szó, és nem bizonyos társadalmi csoportok „kipécézése” a cél. Bár sokan félreértelmezték, de a kutatás adatai sem azt mutatták, hogy az idősebb és alacsonyabb iskolai végzettségűek elutasítják a beruházást, míg a fiatalabbak és a diplomások pedig támogatják. Csupán egy olyan összefüggésre hívtuk fel a figyelmet, hogy az életkornak és az iskolai végzettségnek van némi szerepe abban, hogy valaki inkább elutasítja vagy inkább támogatja a beruházást. De ez a kapcsolat nyilván nem kizárólagos.

Hasonló trend volt megfigyelhető a beruházással kapcsolatos tájékozottság, illetve az elutasítás és támogatás mértéke között. Természetesen itt sem fekete-fehér a kép, de az adatok azt mutatták, hogy az elutasítók csoportjával összehasonlítva a támogatók csoportjában arányaiban többen voltak a magukat inkább tájékozottnak tartók. És ez fordítva is igaz: a magukat inkább tájékozatlannak tartók arányukat tekintve többen vannak az elutasítók csoportjában mint a támogatók körében. Ettől függetlenül természetesen vannak olyanok, akik azért elutasítók mert tájékozottnak tartják magukat és ez alapján negatívan látják a beruházás várható következményeit. Ahogy persze a támogatók körében is vannak magukat tájékozatlannak tartók.
A reprezentatív közvélemény kutatásról szóló cikkünket itt nézheti meg.

A közvélemény-kutatás teljes kiértékelését itt érheti el.

Szerző: Ságvári Bence