Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 04. szerda | Ferenc napja

Hírek

 

Filmstúdió-projekt: zajlik a reprezentatív közvéleménykutatás

2021. július 07.

A Budakalászra tervezett filmstúdió építésével kapcsolatban a városvezetés korábbi ígéretéhez híven július 2-12. között kérdőíves kutatás keretében méri fel a lakossági véleményeket.

A kérdőív célja, hogy az önkormányzat felmérje a tervezett beruházással kapcsolatos lakossági véleményeket, mivel nagyon fontosnak tartja, hogy pontos kép alakuljon ki a budakalásziak véleményéről a tervezett beruházással kapcsolatban. A 200 budakalászi lakos bevonásával készülő, reprezentatív kutatást a Fabricula Bt. végzi, amely 15 éve nyújt piac- és közvéleménykutatási szolgáltatásokat, készít társadalomtudományos elemzéseket piaci, kormányzati és civil megrendelői számára. A kutatásban résztvevők kiválasztásához Budakalász különböző városrészeit vették alapul. „Annak érdekében, hogy a fejlesztés által leginkább érintett területen élők véleményét alaposabban megismerhessük, a Duna-parti területeken (1. választókörzet) az ott élők számához képest több embert kérdezünk meg. Így ha vannak esetleg markáns véleménykülönbségek a település különböző részein élők között, akkor azok is kimutathatók lesznek” – tájékoztat Ságvári Bence, a Fabricula Bt. ügyvezetője, egyben a budakalászi kutatás vezetője.

A tervezett filmstúdió látványterve

Sokféle módszer létezik arra, hogy egy kutatásban biztosítani lehessen azt, hogy minden embernek azonos esélye legyen részt venni egy-egy ehhez hasonló kutatásban. „Ebben a kutatásban a hasonló kutatásokban gyakran alkalmazott ún. véletlen séta módszerét alkalmazzuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden városrészben véletlenszerűen kiválasztottunk egy utcát, ahonnan elindulnak a kérdezőbiztosok, és egy meghatározott szabályrendszer alapján csengetnek be a háztartásokba. Akit érdekelnek a technikai részletek: úgy kell elképzelni, hogy a kérdezőbiztosok például minden harmadik házat vagy lakást választják ki, a kereszteződésekben pedig mindig jobbra fordulnak. Így biztosítható, hogy ne a kérdezőbiztos válassza ki a kutatásban résztvevőt, hanem legyen egy univerzális algoritmus, ami garantálja a véletlenszerűséget. Miután sikerült bejutni a háztartásba, egy következő szabályt, az úgy nevezett legközelebbi születésnapot kell alkalmazni annak eldöntéséhez, hogy az egy háztartásban élők közül konkrétan kit kérnek fel a kutatásban való részvételre” – avat be a részletekbe Ságvári Bence. A módszerekkel kapcsolatban elárulja, hogy kérdezőbiztosaik hagyományos, papír alapú kérdőívet használnak, aminek az adatait utólag rögzítik digitális formátumba. A kérdőívben semmilyen személyes adat nem kerül rögzítésre.

Egy kutatás attól lesz reprezentatív, ha az abban résztvevők, különböző tulajdonságaik alapján (pl. nem, kor, iskolai végzettség) ugyanolyan arányban vannak jelen a megkérdezettek között (ezt nevezzük mintának), mint az alapsokaságban (azaz ebben az esetben Budakalász teljes lakosságában). „Mivel azt nem tudjuk garantálni, hogy mindenki igent mond a kutatásban való részvételre, utólag lehetőség van arra, hogy súlyozzuk az adatokat, azaz statisztikailag korrigáljuk az esetleges torzításokat a minta és az alapsokaság között. Ennek célja, hogy a kutatás eredményeit úgy értelmezhessük (természetesen bizonyos hibahatárok között), mintha az összes budakalászi lakost megkérdeztük volna” – mondja Ságvári Bence.

A kutatás eredményeit a városi médiafelületeken fogjuk ismertetni, a képviselő-testület tagjai pedig várhatóan még júliusban döntenek arról, hogy építési jogokkal felruházzák-e a beruházásra kiszemelt külterületi szántóföldet.

A mostani kutatás kérdőíve ide kattintva érhető el. Köszönjük a Panelstory Közvéleménykutató Kft. (www.panelstory.hu) kérdőív összeállításában vállalt önkéntes segítségét.

Névjegy: Ságvári Bence 2011-ben szerzett doktori fokozatot az ELTE Társadalomtudományi Karán szociológiából. Jelenleg az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) tudományos főmunkatársa, a CSS-Recens kutatócsoport vezetője. 2010 óta az European Social Survey (ESS) magyar nemzeti koordinátora, 2020 óta pedig a Mesterséges intelligencia Nemzeti Labor (MILAB) szakmai társvezetője. 2014/15-ben Fulbright ösztöndíjasként az Indiana University Bloomington vendégoktatója volt. Az akadémiai kutatások világa mellett közel 15 éves piac- és közvéleménykutatói, illetve tanácsadói tapasztalattal rendelkezik. 2012 óta Fabricula Bt. ügyvezetője. Kutatásai elsősorban a fiatalok értékeivel, a technológia társadalmi hatásaival, ezen belül pedig egyre inkább a big data és a hálózatkutatás társadalmi vonatkozásaival foglalkoznak. 2007-ben Junior Prima díjat kapott, 2021-ben pedig Magyar Szociológiai Társaság Polányi díját kapta meg a legjobb idegen nyelvű publikáció társszerzőjeként.

Borítókép: pixabay

Kapcsolódó cikkek

https://www.budakalasz.hu/filmstudio-projekt-a-kozvelemenykutatas-eredmenyei/