Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Folytatódik a légszennyezésmérés

2024. március 04.

Keddtől Budakalász legforgalmasabb pontjaira kihelyezett nitrogén-dioxid mérőkkel vizsgáljuk a levegő egészséget veszélyeztető károsanyag-tartalmát. Az eredményeket egy svájci laboratórium fogja kiértékelni, a mért adatok nyilvánosak lesznek. A tapasztalatokat az elkerülő utak (M0 északi szektor, északi elkerülő) megépítését szorgalmazó kezdeményezésekhez is fel kívánja használni a városvezetés.

Budakalász csatlakozott az országos civil légszennyezettségi felméréshez. A felmérés során a kiemelten forgalmas utak közelébe nitrogén-oxid mérő eszközök kerülnek, hogy pontos képet kapjunk a városunkon keresztül haladó gépjárműforgalom okozta légszennyezésről.

Rengeteg nitrogén-dioxid keletkezik a belsőégésű motorok működésekor, de járműforgalom mellett az ipari és háztartási tüzelés, valamint a vegyipar a legfőbb kibocsátók. A nitrogén-dioxid szennyezés kockázata a kettős hatásmechanizmus miatt kiemelt: a légúti nyálkahártyához kapcsolódva salétromos savvá alakul és helyben károsítja a szöveteket, emellett felszívódva a véráramba jut, és a vér kevésbé lesz képes oxigént szállítani a szervekhez.

Korábban a Levegő Munkacsoport üdvözölte az M0 folytatásának elakadását, annak ellenére, hogy ennek Budakalászon brutális átmenő forgalom a következménye. A tájékozódás mellett az is a városvezetés célja, hogy a mérések után pontos adatokat szolgálhasson a döntéshozóknak arról, hogy az elkerülő utak (M0, északi elkerülő út) hiánya miatt mekkora egészségügyi kockázatot szenvednek el a Budakalászon élők. A méréseket a svájci PASSAM laboratórium fogja elvégezni, a mért adatok nyilvánosak lesznek.

Budakalász 2020 januárjában kezdte meg a rendszeres légszennyezettség-mérést. A korábbi eredményeket tartalmazó részletes beszámolót ITT olvashatja.

A 2011 Egyesület áprilisban petícióval, tavaly júniusban pedig az M0 budakalászi lehajtójának lezárásával hívta fel a figyelmet az M0 északi szektor terveinek fontosságára. Akkor a kormánynak 6 hónap állt rendelkezésére, hogy ennek fedezetét előteremtse. A határidő lejárt, így a beruházás az évtized végéig biztosan meghiúsult. Erről bővebben itt tájékozódhat.

Fotó: Szabó Zoltán