Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Folytatódik városunkban a korszerű vezetékes internethálózat kiépítése

2022. december 09.

Az Élhető Budakalász Program részeként, az Duna-parti üdülőterületek fejlesztésével kapcsolatos nyár eleji lakossági fórumon elhangzott, hogy a városvezetés támogatja és elősegíti az eddig ellátatlan, vagy korszerűtlen vezetékes internetes technológiával ellátott városrészek korszerűsítését.

A településképi rendeletben előírt földkábeles követelmény nem tette lehetővé gazdasági és fizikai adottságok miatt a szolgáltató fejlesztését a Duna-parton, így ez alól felmentést kért. A településfejlesztési szakemberek megalapozottnak tartották a szolgáltató kérését, így a fejlesztés támogatásáról döntött a városvezetés, az erről szóló polgármesteri nyilatkozatot  május végén megküldte a szolgáltatónak.

Azóta a Magyar Telekom nemrég befejezte egy nagy sávszélességű optikai hálózat kiépítését a Klenityben, és elkezdték a Duna-parti munkálatok előkészítését. November végén a Magyar Telekom ismét levélben kereste meg az Önkormányzatot, melyben jelezte, hogy az Önkormányzat kérésére megvizsgálta, azonban a Lupa szigeten a földrajzi-infrastrukturális adottságok miatt nem tud korszerű vezetékes hálózatot kiépíteni. A parti üdülőterületeken azonban továbbra is tervezik a fejlesztést. A városvezetés megerősítette a szolgáltató felé, hogy a földkábeles hálózatfejlesztés akadályai miatt a légkábeles hálózatkorszerűsítéshez megadja a hozzájárulást.

A Magyar Telekom az üdülőterületen saját költségén elvégzi a meglévő rézkábeles hálózat rekonstrukcióját, és a legkorszerűbb optikai hálózatot építi ki. Ehhez a METRO Áruház közelében meglévő lévő optikai kötésponttól földalatti védőcsöves kiépítéssel haladnak a Lupaszigeti út nyomvonalán, majd az árvízvédelmi töltésen átvezetve a társaság távközlési oszlopain halad tovább az új optikai kábel. A szolgáltató jelezte, az optikai hálózat kiépítését és használatba vételét követően az általános szerződési feltételeknek megfelelően elindítják az előfizetők átterelését az új optikai hálózatra. A rézkábel hálózat bontását értelemszerűen csak ennek befejezése után kezdik meg.

Ahogyan Nagel István alpolgármester a lakossági fórumon korábban jelezte: a városvezetés kifejezett szándéka, hogy a Duna-parton megvédje és megőrizze a természetközeli üdülőterület atmoszféráját, mindemellett elkötelezett az évtizedek óta elmaradott közműhelyzet javítása mellett.

A városvezetés kifejezett szándéka, hogy a Duna-parton megvédje és megőrizze a természetközeli üdülőterület atmoszféráját, mindemellett elkötelezett az évtizedek óta elmaradott közműhelyzet javítása mellett. Fotó: Szabó Zoltán.