Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Fontos információk a kisadózó vállalkozók tételes adójának új szabályairól

2022. augusztus 05.

Az alábbiakban összefoglaltuk az „új kata” törvény kapcsán felmerülő tudnivalókat. Számba vesszük azt is, milyen kötelezettsége van a kisadózóknak a Polgármesteri Hivatal adóhatósága felé, hiszen a kisadózó vállalkozók tételes adójának új szabályai érintik az iparűzési adófizetést és adókötelezettségeket is.

 Az Országgyűlés elfogadta az „új kata” törvényt (2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról). Fontos változás lesz, hogy például: csak egyéni vállalkozó lehet katás, valamint csak főfoglalkozásként lehet katázni. Az „új kata”, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az „új kata” szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az állami adó- és vámhatósághoz. Az adóalanyiság a bejelentést követő hónap első napjával jön, jöhet létre.

Az „új kata”-ba jelentkezőknek a NAV-hoz történő bejelentés mellettegy egyszeri bejelentést a hivatali adóhatóság felé is tennie kell majd.

Akik, nem tudnak az „új kata”-ba belépni, azoknak az idén már semmiféle adóadminisztrációt nem kell teljesíteniük, azaz bevallást és bejelentést sem kell tenniük a hivatali adóhatóság felé!

MIT KELL TENNEM, HA KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁT FOGOM VÁLASZTANI A NAV-NÁL?

  1. október 15-ig bejelentést kell tenni a hivatal felé.

Fontos kiemelni, hogy az önkormányzat felé fizetendő helyi iparűzési adót az említett kisadózó vállalkozók tételes adója nem váltja ki automatikusan, így arra vonatkozóan az adózóknak majd külön adókötelezettsége/bejelentési kötelezettsége lesz. A tételes HIPA szerinti adózási mód bejelentésére – jogvesztő határidővel 2022. október 15-ig van lehetősége az adózónak a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 39/B. § (9) bekezdés alapján.

Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy nem elegendő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál választani a kisadózó vállalkozók tételes adóját, hanem amennyiben a helyi iparűzési adóban a hivatali adóhatóságnál is ilyen alapon kíván adózni és már az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választotta, úgy ezt az igényét külön be kell jelenteni a hivatali adóhatóságnak – elektronikus úton, az előírt nyomtatványon. Az iparűzési bejelentkezési, változás bejelentési nyomtatvány kizárólag elektronikus úton (Elektronikus Önkormányzati Portálról) nyújtható be, kifejezetten az illetékes önkormányzati adóhatósághoz.

Helyi iparűzési adófizetés a hivatal felé:

A Htv. 39/B. § (4) bekezdés b) pontja alapján az időarányos adórészlet esedékessége 2022. október 15-e, illetve 2023. január 15-e lesz.

MIT KELL TENNI, HA KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁT NEM FOGOM TUDNI MAJD VÁLASZTANI A NAV-NÁL?

A KATA („régi KATA”) – a kihirdetésre váró törvény alapján – 2022. augusztus 31-ével megszűnik. Ezért – a törvény erejénél fogva – megszűnik a mai értelemben vett „régi KATA” adózókra vonatkozó speciális, egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási módszer (tételes iparűzési adóalap szerinti adózás).

A hivatali adóhatóság a számítógépes rendszerében az adózási módot hivatalból fogja lezárni és az időarányos adórészt is hivatalból fogja elszámolni (törölni). Ebben a tekintetben az adózónak nincs külön bejelentési/bevallási kötelezettsége.

A Htv. 39/B. § (3) bekezdés értelmében az egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítást választó KATA-alany 2022. szeptember 15-én esedékes második adórészletét hivatalból csökkenti az önkormányzati adóhatóság a 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e közötti napi időarányos összeggel (122 nap/365 nap 2,5 millió forint) érvényes adómértékkel.

Ha az adózó nem lesz jogosult a tételes iparűzési adóalap-megállapítás szerinti egyszerűsített adóalap-megállapításra, akkor – a Htv. adóelőleg-összegre és esedékességre vonatkozó rendelkezései alapján – nem köteles iparűzési adóelőleget bejelenteni a 2022. szeptember 1-je és 2023. június 30-a közötti időszakra. A 2023. május 31-éig benyújtandó HIPA bevallásában (22HIPAK) fog a végleges iparűzési adóval elszámolni és egyben előleget közöl a 2023. július 1. és 2024. június 30-a közötti időszakra. Ekkor dönthet arról is az adózó, hogy egyszerűsített adóalap-megállapítást alkalmaz-e (átalányadózó esetén vagy 8 millió forint nettó árbevétel alattiként), vagy tételes adóalap-számítást alkalmaz – tájékoztatott a Budakalászi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Adóirodája.