Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 04. szerda | Ferenc napja

Hírek

 

Friss hírek a komposztládák érkezéséről

2020. március 12.

Módosult a Széchenyi 2020 program keretében kiírt „A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól” című (KEHOP3.1.2 kódszámú) egyszerűsített felhívás, melynek köszönhetően a budakalásziak a komposztládákhoz és zöldhulladék-gyűjtőedényekhez (barna kukákhoz) juthatnak majd.

Több más projektelem módosítása mellett a projekt fizikai befejezésének végső határideje is változott: az új dátum 2020. december 31.

Az önkormányzat a csúszással kapcsolatos érdeklődésére azt a választ kapta a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. illetékes munkatársáról, hogy optimista becslés szerint 2020. év végére, reális becslés esetén azonban sajnos csak jövő tavasszal számíthatnak a budakalászi lakosok leghamarabb a komposztládákra.

A pályázat értelmében a gyűjtőedények beszerzése kizárólag állami források felhasználásával történik, Budakalászon közel 150 millió forint áll rendelkezésre e célra.

Bár a komposztládákra és zöldhulladék-gyűjtőedényekre (barna kukákra) még várni kell, érdemes addig is komposztálnunk. A zöldhulladék kincs, ne hagyjuk elveszni – a komposztálással a hulladék mennyisége csökkenthető, és hasznot, értékes tápanyagot termelünk kertünk, növényeink számára. Hasznos komposztálási tippeket olvashatnak az egyik kertészeti magazinban, ahol többek között arról is szó esik: érdemes egy idő után két tárolót használni: az egyikben az érett, a másikban a friss komposztot tárolni. A most elkészített komposzt így további tárolásra az új edénybe kerülhet majd, a komposztáláshoz szükséges 8-10 hónap letelte után.