18 °C

Budakalász

2020. május 28. csütörtök, Csanád, Emil napja

Hírek

 

Gazdasági intézkedések a koronavírus járvány miatt

2020. március 19.

Novák Katalin az Operatív Törzs április 8-i tájékoztatóján bejelentette, hogy a családvédelmi tánogatásokat bővíteni, módosítani fogják annak érdekében, hogy a családok a lehető legjobban kerüljenek ki a járványhelyzetből.

A családtámogatásokhoz nem nyúlunk – jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.

Az államtitkár öt pontban foglalta össze a koronavírus-járvány ideje alatt a családokat érintő intézkedéseket:

Palkovics László gazdasággal kapcsolatos bejelentései az Operatív Törzs április 7-i tájákoztatóján:

“A kormány a védekezés gazdaságvédelmi akciótervét állította össze.”

– Állami támogatást kapnak az elkerülhetetlen leállások idejére a munkaadók: a bért 70 százalékos mértékben átvállalja az állam. A cél, hogy a munkavállalók a cég számára fontos, hasznos tevékenységet végezzenek ez alatt az idő alatt, ne legyen szünet, vegyenek részt oktatásokon, dolgozzanak a cég jövőjén, ez az újraindulás feltétele.
– Magyarországon a mérnöki és a kutatás-fejlesztésben dolgozóknál nincs rövidített munkaidő, ezért három hónapon át 40 százaléknyi fizetésüket átvállalja a kormány.
– Elindult egy vállalkozói portál, ahol a vállalkozások tehetik fel a kérdéseiket. http://vallalkozoiportal.gov.hu/
– A Szociális Hozzájárulási Adó 2 százalékkal csökken július 1-jétől.
– Elhalasztják a beszámolókat, éves bevallásokat szeptember 30-ig, bevezetik az automatikus visszafizetéseket, meghosszabbítják az áfabevallás határidejét, adómérséklési lehetőségeket, nyomtatványok egyszerűsítését vezetik be. Az adózót a minősítésében a veszélyhelyzet alatt nem érheti joghátrány.
– A fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók biztosítása nem szünetel, mert a munkaadó befizetheti utána a pénzt.
– Azonnali online képzéseket indítottak el.
– A vállalatoknál épp nem szükséges munkavállalókat átképzik digitális úton, főként informatikussá. A képzések díjának 95 százalékát az állam kifizeti.
– Nulla százalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt hoznak létre.
– Az egyetemi hallgatók számára egyszeri, 500 ezer forintos, nulla százalékos, szabadfelhasználású diákhitel-konstrukciót hoznak létre.
– A kormány úgy döntött, 75 ezer, most végzett egyetemi hallgatónál eltekintenek a nyelvvizsga-kötelezettségtől, így megkapják a diplomájukat azok, akiknek eddig függőebn volt nyelvvizsga kötlezettség miatt.
– Sok minden fog változni a válság után, erre már most készülni kell, így az állam támogatja majd a most bajba került ágazatokat különböző programokkal.

A turizmus a GDP több mint 8 százalékát állítja elő, vendégek híján a létalapjuk megszűnt. Ezért úgy döntöttek, hogy:

– Az egészségipar hazai termékei nagyobb arányban jelenjenek meg a hazai egészségügyben, ezért kiválasztásuk szempontrendszerét átalakítják. Támogatni fogják a kutatásokat, ennek koordinálására létrehoznak egy ügynökséget.
– A vállalkozásokat támogatni kell: hitel-, garancia- és tőkeprogramokat hoznak létre minden vállalkozástípus számára. A tőkeprogramokkal a hazai tulajdont szeretnék megvédeni az ellenséges felvásárlástól. 2000 milliárd forintnyi, kedvezményes kamatú hitelt nyújtanak, 500 milliárdos állami garanciával.
– Átalakítanak több tőkealapot, illetve új alapokat is indítanak, mentőövként a nehéz helyzetbe jutott stratégiai vállalkozásoknak.

Április 6-án a miniszterelnök immár harmadik alkalommal jelentett be fontos intézkedéseket a gazdaság helyzetével és majdani újraindításával kapcsolatban.

Orbán Viktor elmondta, a járvány előtt tervezett 1%-os államhaztártási hiányt 2,7 %-ra kell emelni.

 1. Munkahely megőrzés. Rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány átvállalni a bérköltségek egy részét.Ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz – vélekedett. Itt konkrét százalékot és a programelemre szánt keretösszeget nem említette.
 2. Munkahely teremtés. Beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.
 3. “A harmadik programban kiemelt ágazatok szerepelnek. Olyan nemzetgazdasági ágazatok, amelyeket most újra kell indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film és kreatív ipar. A kormányfő ennek kapcsán semmit nem mondott azzal kapcsolatban, hogy ezek a kiemelt ágazatok milyen intézkedésekre számíthatnak.
 4. A vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosít az állam a magyar vállalkozásoknak, több mint 2000 milliárd forint értékben – magyarázta.
 5. Család és nyugdíjas programelem keretében a 13. havi nyugdíj részletekben és évek alatt történő visszaépítését jelentette be Orbán Viktor.

Hogy is fog történni pontosan a 13. havi nyugdíjnak nevezett összeg kifizetése? 

A nyugdíjasok 4 éven keresztül kapnak majd minden év februárjában egy heti nyugdíjnak megfelelő plusz összeget az Államkincstártól. Az első ilyen összegre 2021 februárjában számíthatnak a jogosultak.

A március 23-án meghozott gazdasági döntések:

 1. További 81.448 kisvállalkozó kap átmeneti felmentést a kata adófizetés aló június 30-ig.
 2. a március 1. előtt keletkezett kata adótartozásokra haladékot ad a kormány a veszélyhelyzet lejárta utánig
 3. átmeneti adómentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók (reklámbevételeik kiesése miatt)
 4. felfüggeszti a kormány a kilakoltatásokat, lefoglalásokat
 5. A kormány az adóvégrehajtásokat is felfüggeszti a veszélyhelyzet lejárta utánig
 6. A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes, gyed, gyet jogosultságokat meghosszabbítja a kormány

Március 18-i gazdasági döntések: 

Járványügyi és egészségügyi kérdések mellett eljött az ideje a gazdasági döntéseknek is – jelentette be Orbán Viktor március 18-án délután, hozzátéve, hogy az Operatív Törzs, az akciócsoportok és a járványügyi szakemberek 24 órában dolgoznak, döntenek és tájékoztatnak a veszélyhelyzet kihirdetése óta. A koronavírus járvány nemcsak az egészséget, de a munkahelyeket is veszélyezteti – mondta, ezért a munkahelyek megóvása érdekében első körben a következő intézkedések születtek:

 1. A gazdaság újraindítása érdekében a magánszemélyek és a vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit az év végéig felfüggesztik;
 2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek;
 3. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat + 5%-ban maximálják;
 4. A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás (taxizás) szektor már most komoly gondokkal küzd, ezért a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségeit teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken, egyelőre június 30-ig. A KATA-s taxisok átalányadófizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
 5. Döntések születtek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.
  A rendelet még ma, a részletszabályok holnap lesznek megismerhetőek.

További fontos és folyamatosan frissülő hírek a www.budakalasz.hu/koronavirus aloldalon.