Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

Gyalogbusz Budakalászon – követendő a példa

2022. július 01.

Tavaly szeptemberben, az iskolakezdéssel együtt indult el a Gyalogbusz Budakalászon. A kezdeményezés, amely mögött több intézmény és civil közösség áll, nagy sikert aratott a szülők és a gyerekek körében. Nem csak környezetkímélő, egészségvédő, hanem közösségépítő szerepet is betölt.

Budakalászon a CivilKalász önkéntesei tavaly tavasszal kezdték el szervezni a gyalogbusz programot. A kezdeményezés kiváltó oka az volt, hogy a tapasztalatok szerint a reggeli és a délutáni közlekedési dugók kialakulásában nagy részük van  a gyermekeiket az iskolába szállító szülőknek is. A budapesti agglomeráció egyik legjelentősebb problémája az utak túlterheltsége, ezért helyben forgalomszámlálást végeztek, ezek után pedig egy plakátkampányt szerveztek „Járj két lábon, két keréken” mottóval.

A gyalogbusz ötlete Sepsiszentgyörgyről származik, de a világ több táján is sikerrel működik már a program. Tőlünk nyugatra általában az önkormányzatok szervezik, mert nagy együttműködést igényel a szülők, az iskolák és a helyi vezetők között.

„Az igények felmérése után találkozókat szerveztünk Szabó Zsuzsanna szervezőtársam segítségével az érdeklődőkkel, és tavaly szeptemberben elindult a program. A kezdeményezés lényege, hogy a gyermekeket önkéntesek kísérik reggel az iskolába az előre meghatározott útvonalakon. Eleinte csak kevesen vettek részt a programon, de ahogy telt az idő, úgy lettek egyre többen. Az elmúlt időszakban már hetven gyermeket kísért az ötven segítőnk minden iskolai napon. A gyerekek rendkívül élvezik a közös utat, már-már büntetés, ha autóval kell menniük. Az is büszkeséggel tölt el, hogy „brand” lett a gyalogbusz: Pomáz, Szentendre, Göd és Diósd is szeretné megvalósítani” – összegezte az eddigi tapasztalatokat a CivilKalász vezetője, Szép-Magyar Ágnes, aki a Nők Lapjában nyilatkozott a remek kezdeményezésről.

A Nők Lapja legfrissebb számában ír a budakalászi civil kezdeményezésről.